Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nemes Gábor: A belarusz titkosszolgálatok fasiszta módszereket alkalmaznak

Létrehozva:

Fotó: onliner.by / AFP

Voltak már nagyon csúnya egyéb akcióik is, amelyek során a nyilvánossággal zsaroltak.

A fehérorosz gépeltérítés történetében az is érdekes részlet, hogy ki volt az a három, orosz útlevéllel rendelkező úriember, aki szintén kiszállt, de nem tartóztatták le őket. Ezáltal lehetne bizonyítani az orosz-belarusz titkosszolgálati kapcsolatot – jelentette ki Nemes Gábor, a Klubrádió külügyi tudósítója a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Nemes szerint a belarusz gépeltérítés összefüggésbe hozható a malajziai repülőgép korábbi lelövésével, legalábbis abban a tekintetben, hogy az orosz titkosszolgálatnak mindkét esethez köze lehetett. A különbség szerinte mindössze annyi, hogy a maláj gépet tényleg véletlenül lőtték le. 

Nemes felidézte, a belarusz szolgálatokkal saját élménye is van, ugyanis amikor tíz éve egy választás utáni tüntetésről tudósított, akkor a hatóságok „egészen konkrétan vadásztak” a külföldi újságírókra. „A minket elszállásoló hotel kapuját eltorlaszolták, a sajtómunkásokat pedig megverték, köztük engem is” – mondta. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet bizonyítani az orosz és belarusz titkosszolgálatok együttműködését, Nemes elmondta, akkoriban az egyetlen orosz ellenzéki lapban, aminek egyébként Gorbacsov volt a tulajdonosa, egy évvel később megjelent annak a mobilbeszélgetéseknek a teljes leirata, ami a tüntetésen résztvevő ügynökök, és az irányító között zajlottak. Ezek a személyek mind orosz állampolgárok voltak, a fellépés pedig alapvetően az orosz titkosszolgálatok jószolgálati akciója volt, hogy megsegítsék belarusz barátaikat. 

A belaruszok a nemzeti tudatot csak a függetlenedés után kezdtek el ápolni Nemes szerint, és ugyan van egyfajta társadalmi alapja az egységnek, politikai értelemben az sosem valósult meg. Oroszországnak ugyan vannak támaszpontjai Belaruszban, de valamiféle függetlenséget mindig sikerült fenntartania Lukasenkának. Az pedig, hogy az oroszok szívesen segítettek a fehérorosz diktátornak, ahhoz vezetett, hogy végképp szembefordult a nyugattal, végképp Oroszország karjai közé lökte az országot. 

Nemes Gábor kiemelte: a belarusz titkosszolgálatoknak voltak már nagyon csúnya egyéb akciói is, amelyek során a nyilvánossággal zsaroltak. Szerinte a belarusz titkosszolgálati szervek gyakorlatilag fasiszta módszereket alkalmaznak. 

A külügyi tudósító arra a kérdésre, hogy az oroszok miért nem hagyták, hogy egy osztrák gép kikerülje a fehérorosz légteret, elmondta: Putyin ezzel azt jelzi, hogy nem segíti a szankciók betartását, és meg akarja mutatni, hogy neki is vannak fegyverei. A külügyi tudósító szerint Oroszország és Belarusz is szankciókat szeretne az Európai Unióval szemben, de ezt nem tudják megtenni. Az EU viszont könnyedén szankcionálhatja őket, annak ellenére is, hogy ez bizonyos országoknak vagy cégeknek fájni fog az export, vagy épp az import miatt. Hangsúlyozta: a gépeltérítés már egy olyan konfliktus volt, ahol az EU egyszerűen nem maradhatott csendben. Hogy Lukasenkának miért volt ilyen fontos Roman Prataszevics elfogása, azt Nemes Gábor nem tudta megmondani, mindazonáltal kiemelte: példát akartak vele statuálni, ami sikerült is.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink