Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Poszt-covid: üdv a hullámvasúton

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Sputnik / Ilya Pitalev

Egyre több magánegészségügyi intézmény kínál poszt-COVID csomagokat, de az állami ellátás is folyamatosan bővül.

A koronavírus-járvány – úgy tűnik – enyhül, de több mint százezer honfitársunk küszködhet súlyos poszt-COVID tünetekkel: a szív-, emésztőszervi és tüdőproblémákon túl olyan bizarr érzetekkel, amelyekről beszélni is alig mer. Pedig fontos lenne szakemberhez fordulni a hallucinációkkal, izom- és bőrfájdalmakkal, zsibbadásokkal, hallás- vagy látáscsökkenéssel is, mert egy részükre van orvosság, amely azt is megakadályozhatja, hogy maradandó legyen a károsodás.

Hogy mennyire sokakat érinthetnek a poszt-COVID tünetek, jól mutatja, hogy egy négy fős munkahelyi kollektívából, melynek minden tagja egyszerre vészelt át közepes lefolyású COVID-fertőzést fél évvel ezelőtt, hárman jelentős és változatos tünetekkel küzdenek a mai napig. A társaság egyik tagjának szívizom-gyulladása lett, a szövődmény okozta hegeket hamarosan le kell égetni a szívéről. Másikuk állandó hőemelkedéssel, fejfájással, hátfájással küzd, és túl van egy hallóideg-gyulladáson. A legrosszabbul talán az a hölgy járt, akinek maradandó a szaglásvesztése, nem tud aludni éjjelente, rendkívül fáradékony és súlyos koncentrációzavara van. 

Ez utóbbi tünetegyüttest COVID-ködnek nevezik, és a legmegfoghatatlanabb szövődmények közé tartozik. Sok esetben a rutinvizsgálatok nem találnak elváltozást a szervezetben, miközben a legegyszerűbb mindennapi tevékenységek is komoly akadályokba ütköznek.

 

Más emberek lesznek

„Először fül-orr-gégészhez mentem, azt hittem, hogy súlyosabb arcüreg-gyulladásom lehet – idézi fel Judit, aki kétszer is átesett a vírusfertőzésen, mindkét betegség súlyos és más jellegű szövődményeket hagyott hátra a számára. – Amikor már elviselhetetlenek voltak a tüneteim, és a háziorvosom sem tudta megmondani, hova forduljak, elmentem egy neurológiai magánrendelésre, ahol az EEG-vizsgálat kimutatta az elváltozást. Nevet, okot kapott az állapotom. Hónapokon át használhatatlan voltam, még egy rövid e-mail megírása is kihívást jelentett, amikor letettem a telefont, nem emlékeztem rá, hogy miről beszélgettem. Mostanra, bő egy év után jobb a helyzet, de vezetni még nem merek, nehezen jutnak eszembe a szavak és sokszor elfelejtem, miért indultam el.”

„Az addig teljesen ép elméjű emberek számára nagyon nehezen elfogadható ez az állapot, amely akár hallucinációkat, a személyiség megváltozását is jelentheti a tompaság, erőtlenné válás mellett. Szörnyű átélni az érintettnek, de a hozzátartozóknak is, hogy a beteg egyik napról a másikra más ember lesz – mutat rá dr. Prinz Géza pszichiáter, infektológus, a Neurológiai Központ neurológusa. – Ezek a tünetek nagyon lassan javulnak, de a folyamat különböző gyógyszerekkel, nagydózisú B-vitaminnal, kisdózisú aszpirinnel, bizonyos esetekben egyfajta antidepresszánssal felgyorsítható. Az agyköddel küszködő betegeknél az EEG-vizsgálat, amelyet ilyen tüneteknél rutinszerűen kellene elvégezni, diffúz funkciós zavart jelez: a pici erek elzáródnak vagy az ingerületátvivő sejtek károsodnak.”

 

Nem pánikbetegség

Érdemes más poszt-COVID-gyanús tünetekkel is orvoshoz fordulni, mert a különböző pontokon jelentkező fájdalom vagy zsibbadás, bőrérzékenység és az egyéb fent említett tünetek gyulladásos állapotokra, autoimmun folyamatokra utalhatnak. Ezek egy-egy beteg esetében is rendkívül változatosak lehetnek és visszatérően jelentkezhetnek. Jól jellemezi a posztcovidosok életét az a megjegyzés, amelyet az egyik tag írt a másik, új tagnak a posztcovidos Face-csoportban arra a beköszönésre, hogy itt fáj, ott zsibbad, néha jól vagyok, máskor rosszul: „Üdv a hullámvasúton”.

„A legfontosabb, hogy ne tekintsük pánikbetegségnek az állapotunkat – hangsúlyozza dr. Prinz Géza –, akkor se, ha a labor és más rutin vizsgálati eredmények nem mutatnak elváltozásokat. Az autoimmun folyamatokat például csak speciális vizsgálattal lehet feltárni. Minden gyulladásos és autoimmun reakciót más és más módon kell kezelnünk. Mi is folyamatosan tanuljuk ezt a betegséget, de vannak jó eredményeket mutató gyógyszerek az egyes tünetcsoportok esetében.”

 

Az orvoson múlik

A szakorvos szerint a légzési nehézségek, szapora szívverés és elhúzódó emésztési problémák miatt is szakorvoshoz kell fordulni, de még az egyik legáltalánosabb panaszt, a fejfájást sem szabad bagatellizálni, van olyan típusú, amelyen migréngyógyszerrel, van, amelyen vízhajtóval lehet segíteni. Mindenképpen utána kell járni a látás-, hallászavaroknak, mert ha időben kezeljük őket, akkor megakadályozható a maradandó károsodás.” Ezt bizonyítja a fent említett kollektívához tartozó nő esete is, akinek részleges hallásvesztését lokális szteroidkúrával sikerült megszüntetni.

Megfelelő ellátáshoz jutni azonban egyáltalán nem egyszerű. A poszt-COVID szakrendelésekre előjegyzéssel és háziorvosi beutalóval lehet bekerülni, a családorvosok azonban ezidáig semmilyen egységes iránymutatást nem kaptak a COVID-szövődmények kezelésével kapcsolatban. Dr. Prinz Géza szerint az adott orvos alaposságán és tájékozottságán múlik, hogy mit kezd a poszt-COVID tünetekkel rendelkező betegekkel. 

 

Van segítség

Egyre több magánegészségügyi intézmény kínál poszt-COVID csomagokat, de az állami ellátás is folyamatosan bővül, a napokban nyitott meg például a Semmelweis Egyetem szaglásklinikája, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg tervezett heti három nap helyett öt napon át fogadják a betegeket. De van tüdő (Országos Korányi Pulminológiai Intézet, illetve a Semmelweis Pulmonológiai Klinika), szív (Szent Ferenc Kórház), neurológiai (Nyírő Gyula Kórház) és gasztroenterológiai (Semmelweis I. sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika) rendelés is Budapesten a posztcovidosok számára, és sajnos el kellett indítani a poszt-COVID ellátást a Semmelweis I. sz. Gyerekklinikán is.

Dr. Prinz Géza rendeléseire ma már a betegek közel fele poszt-COVID panaszokkal érkezik. Bár hiteles adat nem áll rendelkezésre, a nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzésen átesett emberek 20-30 százalékát vagy akár még ennél is többet érinthet a betegség. Érdekes mód a COVID-fertőzést tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelők és a fiatalok körében gyakoribb jelenség. A tényleges számot azért is nehéz megtippelni, mert sokan nem jutnak el orvoshoz és még többen szégyellik az állapotukat. Bizonyos országokban, a leginkább Angliában mindennapos témává vált a posztcovidosok nagy száma, helyzete, kezelésük, egyre inkább úgy tűnik: új és sokszínű népbetegség érkezett a COVID-dal. Ezt több tízezer honfitársunk is megerősítheti, akik közül sokan már egy éve küzdenek a tünetekkel.

 

Kertész Anna

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink