Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jövő héten indul az Európai Ügyészség

Létrehozva:

Vera Jourová | Fotó: Dutch Government / Martijn Beekman

Magyarország eddig nem csatlakozott az ügyészség munkájához.

Június 1-től megkezdi működését az Európai Ügyészség. A Laura Codruta Kövesi vezetésével működő hatóság kezdetben arra összpontosítja munkáját, hogy a 750 milliárd eurós költségvetésű helyreállítási alap minden fillérje a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást szolgálja.

Az Európai Ügyészség (EPPO) feladata az lesz, hogy nyomozzon és vádat emeljen az európai uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban. 

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa a brüsszeli testület szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Ügyészség az unió első olyan független szerve, amely garantálja az EU-adófizetők pénzének védelmét a csalással és korrupcióval szemben. Hozzátette: az ügyészség Laura Codruta Kövesi uniós főügyész erős vezetésével lecsaphat azokra a bűnözőkre, akik visszaélnek az uniós források felhasználásával.

Mint mondta, az ügyészség szerepe most különösen fontos lesz abban, hogy a 750 milliárd eurós költségvetésű helyreállítási alap minden fillérje a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást szolgálja. Működésének kezdeti szakaszában az EPPO erre a feladatra összpontosít.

A luxemburgi székhelyű Európai Ügyészség az EU független szervezete, amelyet többlépcsős folyamatban hoztak létre. Élére a korrupcióellenes román főügyészi tisztségből leváltott Laura Codruta Kövesit nevezték ki.

Az Európai Ügyészségnek 22 uniós ország a tagja: Írország, Magyarország, Lengyelország, Svédország eddig nem csatlakozott az ügyészség munkájához, de ezt bármikor megtehetik, Dánia pedig egyértelmű kívülmaradását jelezte.

A szervezet európai delegált ügyészekre építve, decentralizáltan működik minden egyes tagállamban. A luxemburgi központi irodában az európai főügyész és 20 európai ügyész irányítja a technikai és nyomozói állomány munkáját. Az EPPO kezdeményezheti a gyanúsítottak letartóztatását is, de ezt egyeztetnie kell a megfelelő nemzeti hatóságokkal.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink