Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Baranyi: Még le lehet állítani a Fudant

Létrehozva:

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

A IX. kerület polgármestere erről a 168.hu-n futó KeljfelJancsi című műsorban beszélt csütörtök reggel.

Baranyi Krisztina szerint nem teljesen reménytelen elérni, hogy ne épüljön meg a Fudan Egyetem, egyelőre ugyanis még semmi visszavonhatatlan nem történt.

Mint mondta, a projektért kormányzati oldalról felelős Palkovics Lászlóval és Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös egyeztetésük alapján az volt a benyomása, hogy a miniszter nagyon bizonytalan volt, sok kérdésre nem tudott válaszolni.
„Megkérdeztem, hogy hová tűnt a diákváros a tervekről, azt mondta, hogy az megvan, egyetemvárost is terveztek, mindig is a része volt, a térképen is szerepel, de arra nem lehet magyarázatot adni, hogy miért van az, hogy ugyanazon a területen ugyanakkora helyet foglal el a Fudan, mint amekkora a Diákváros lenne” – mondta Baranyi, állítva, hogy a legtöbb kérdésükre nem érkezett érdemi válasz.

A ferencvárosi polgármester úgy véli, egyelőre „semmi olyan megállapodás nem született, amit ne lehetne mindenféle következmény nélkül felmondani.” A Fudan ügyében a 2022-es választásokig azonban megteheti a kormány, hogy megköt egy olyan államközi szerződést, aminek a felbontása már nagyon-nagyon súlyos következményekkel járna, ez lehet például egy hitelszerződés . „Ezt szeretnénk megakadályozni” – mondta Baranyi, aki szerint több fideszes politikus is neheztel a Fudan gondolatára, mert úgy gondolja, hogy a Direkt 36 oknyomozó  portálnak  csak belső körökből szivárogtathatták ki az információkat.

„Volt olyan fideszes, aki megkérdezte tőlem, hogy ez a Fudan-terv Gyurcsány ötlete volt-e” – Baranyi szerint ez arra utal, hogy a kormányoldalon sem mindenkinek tetszik a mostani irány.
„Miközben velünk egy éve egyeztetnek a Diákváros terveiről, eközben már másfél éve ugyanerre a területre tervezik a Fudan épületeit” – mondta, hozzátéve, hogy nem véletlenül titkolták el a projektet.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink