Kiemelt hírek

A szegényeké a legtöbb áldozat

Published

on

A covid-19 járvány áldozatainak fenntartott temetkezési hely Manausban, a Nossa Segnora Aparecida temetőben, Brazíliában | Fotó: AFP / Michael Dantas

Barát József „Tétova és önelégült járványkezelés” című írása a legfrissebb 168 Órában jelent meg.

A világ még nem jutott túl a járványon, és ha a szegény országokhoz sürgősen nem jutnak el jelentős vakcinaszállítmányok, akkor India tragédiája újra és újra megismétlődhet másutt – jósolja az Economist. A gazdasági hetilap 3,5 millió halott helyett minimum kétszer ennyire teszi az áldozatok számát, de a legvalószínűbb becslésként 10,2 milliót ad meg. 

A hivatalos jelentések szerint Európában és az Egyesült Államokban volt a legtöbb áldozat, ám a több mint száz mutató alapján kidolgozott becslés más képet mutat. A szegényeké a legtöbb áldozat. Míg Egyiptomban alighanem 13-szor több a halott, mint a hivatalos szám, Oroszországban ötös a szorzó, Iránban és Romániában meg kell duplázni a kiadott számokat. A becslés szerint Ázsiában legalább hatszor annyi a halálos áldozat, mint amennyit hivatalosan közöltek, Afrikában hússzoros, de még Európában is másfélszeres a szorzó.

Magyarországot a lap nem említi, ám a Washingtoni Egyetem járványelemző központja (IHME) azt valószínűsíti, hogy a 168 Óra lapzártájakor hivatalos 29 560 halottnál akár tízezerrel is nagyobb lehet a veszteséglista. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tapasztalatok elemzésére független bizottságot hozott létre. A bizottság sürgeti, hogy a G7 és a G20 országcsoportok tagjai szeptember 21-ig bocsássanak legalább egymilliárd adag vakcinát a Covax programban részes 92 rászoruló ország rendelkezésére, hogy azok legalább az egészségügyi és szociális dolgozókat, időseket és krónikus betegeket beolthassák.

Hasonlóan nagy ambíciókkal kezdődött meg hétfőn virtuális munkarendben a WHO idei ülésszaka. A pandémiás világegyezmény és a vakcinaadományozás ügye alighanem szóba kerül a 168 Óra lapzártájának idején zajló rendkívüli uniós csúcsértekezleten is. A magyar kormányálláspont ezekkel kapcsolatban még nem ismert, de azt már tudjuk, hogy Magyarország egyedüliként kimarad a brüsszeli vakcinabeszerzés újabb köréből. Mint Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón elmondta: 19 millió Pfizer-vakcinát kellene rendelni, de „ebben a 120 milliárdos kalandban nem veszünk részt, mivel egyrészt van elegendő vakcina, másrészt lesz oltóanyaggyár Debrecenben”. 

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, a WHO Végrehajtó Tanácsának korábbi elnöke  szerint súlyosan elhibázott döntésről van szó. A Pfizer mRNS vakcinája gyorsan átalakítható, ha egy mutáns vírus ellen kell védekezni, ráadásul ez az az oltóanyag, amely szinte minden korcsoportban alkalmazható, és biztonságos a különböző krónikus betegségekben szenvedők esetében is. Központi beszerzés esetén egy államnak morális kötelessége, hogy a rendelkezésre álló legjobb gyógyszert és oltóanyagot ajánlja fel minden lakossági csoportnak, ne legyenek olyanok, akik hátrányt szenvednek.

PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version