Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Továbbra sem mondhatnak fel az egészségügyisek

Létrehozva:

Hosszúak a műszakok | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Hiába írt levelet a Független Egészségügyi Szakszervezet Orbán Viktornak, marad a felmondási tilalom.

A rendelkezés egészen addig tart, amíg a kormány fenntartja a veszélyhelyzetet. Ha mégis otthagynák a munkahelyüket az egészségügyisek, munkaügyi pert indíthatnak ellenük.

Soós Adrianna az ATV híradójának nyilatkozva azt mondta: senkit sem lehet erőszakkal visszatartani a távozástól. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke úgy véli, ha kollégái táppénzre mennek, az a munkáltatónak is rosszabb, hiszen ebben az esetben nem vehet fel senkit a helyükre. 

A szakszervezeti vezető azt mondta, mihamarabb olyan juttatásokat és kedvezményeket kellene bejelenteni, amelyek megtartó erővel bírhatnak az ágazatban. Hozzátette: míg korábban hatalmas volt az összefogás az egészségügyi dolgozókért, mostanra az emberek belefáradtak a járványügyi helyzetbe – és elfáradtak az egészségügyben dolgozók is.

„Az a megoldás, hogy legyen ezeknek az embereknek elég pénze ahhoz, hogy el tudjanak menni egy szállodába vagy üdülni, vagy egyáltalán: a számukra alkalmas módon ki tudjanak kapcsolódni, és ne azt kelljen számolgatni fizetés előtt 5 nappal, hogy ha jön egy csekk, azt miből fogják tudni kifizetni” – hangsúlyozta Soós Adrianna az ATV kérdésére. Kiemelte, az egészségügyi dolgozók most más munkahelyre sem tudnak elmenni, a veszélyhelyzet miatt ugyanis továbbra is él a felmondási tilalom az ágazatban. Vagyis ha mégis otthagyják a munkahelyüket az egészségügyisek, munkaügyi pert indíthatnak ellenük.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint meg kellene adni a szabad mozgás lehetőségét, és meg kellene nyitni a teret azon munkavállalók előtt, akik nem írták alá az új szolgálati jogviszonyrólk szóló szerződést. De ezen felülk különböző juttatásokat és kedvezményeket is fontos lenne kilátásba helyzeni az egészségügyben dolgozók számára. A kamarai elnök úgy véli, ez már csak amiatt is fontos lenne, hogy a frissen végzett egészségügyi dolgozók ne legyenek rögtön pályaelhagyók.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink