Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fejbe lőtték a BLM vezető aktivistáját

Létrehozva:

Sasha Johnson | Fotó: AFP / Justin Tallis

Sasha Johnson jelenleg válságos állapotban van, intenzív osztályon kezelik.

A Black Lives Matter mozgalom 27 éves, a fekete közösségeket érő igazságtalanságok ellen küzdő munkatársa korábban számos halálos fenyegetést kapott.

A Black Lives Matter mozgalom aktivistája, Sasha Johnson súlyos sérülésekkel került kórházba, miután a fején érte lövés London déli részén vasárnap hajnalban. Ezt a BLM-mel együttműködő brit szervezet, a Taking the Initiative Party (TTIP) jelentette be. Johnson aktív tagja volt a TTIP-nek, Nagy-Britannia első feketék vezette politikai pártjának. A fiatal nő az Oxford Brookes Egyetemen végzett, a George Floyd meggyilkolása után zajló BLM tüntetések egyik szervezőjeként vált ismertté, ekkor kezdett el aktívan politizálni.

A Taking the Initiative Party saját meghatározása szerint olyan politikai szervezet, amelyet üzleti hátterű, de „politikai szempontból hajléktalan” alapítók hoztak létre. A párt az ismertetés szerint úgy tartja, hogy az üzleti szektor pozitív közösségi szerepet tölt be a vállalkozói tevékenység, a foglalkoztatás és a felelősségteremtés révén.

Instagram-oldalán a párt megerősítette, hogy a támadás áldozata Sasha Johnson. A szervezet beszámolója szerint Johnsont – akinek két gyermeke van – a fején érte a lövés, és jelenleg válságos állapotban, intenzív osztályon kezelik. A 27 éves aktivista a BLM-nek és a Taking the Initiative pártnak egyaránt tagja, tevőlegesen küzd a fekete közösségeket érő igazságtalanságok ellen, és tevékenységéért számos halálos fenyegetést kapott – áll a párt beszámolójában.

A Scotland Yard hétfői ismertetése szerint ugyanakkor – jóllehet a vizsgálat még korai szakaszában jár – nincs semmilyen arra utaló jel, hogy a sértett célzott támadás célpontja lett volna, és nincsenek olyan adatok sem, hogy a fiatal nő az incidens előtt bármilyen hitelt érdemlő fenyegetést kapott.

A londoni rendőrség szerint a támadás egy olyan épület közelében történt, amelyben éppen egy partit rendeztek, és a környéken nagyon sokan tartózkodtak. A felhívásban a Scotland Yard kéri a rendezvény résztvevőit, hogy ha bármilyen információ birtokában vannak az incidensről, vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink