Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A többség közvetlen elnökválasztást szeretne

Létrehozva:

A Sándor-palota | Fotó: MTVA / Jászai Csaba

Egy friss kutatás szerint még a kormánypárti szavazók csaknem fele is egyetértene azzal, hogy csak a következő Országgyűlés választhassa meg Áder János utódját.

Az összes megkérdezett 52 százaléka értett egyet ezzel – a Fidesz viszont tárgysorozatba sem vette az MSZP erről szóló javaslatát. Most újra benyújtják.

A Závecz Research május elején készült, a Telex.hu által idézett reprezentatív közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a fideszesek közel fele a közvetlen államfőválasztás bevezetésével is egyetért.

A javaslatot az MSZP-s Molnár Gyula nyújtotta be, hogy a Fidesz–KDNP ne dönthessen egyedül néhány héttel a jövő évi választás előtt arról, ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke. Áder János 2022. március 13-án tölti ki ötéves mandátumát: az alaptörvény szerint utódját megbízatása lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal, azaz 2022 elején kell megválasztania az Országgyűlésnek. A Fidesz tehát ragaszkodik ahhoz, hogy 2022 elején újabb öt évre államfőt válasszon Magyarországnak.

Molnár Gyula éppen ezt kifogásolta javaslatában, felidézve a rendszerváltáskori szándékot, hogy minden esetben a választói akaratot tükröző Országgyűlés választhasson államfőt. Indoklásában a szocialista képviselő azt is felidézte, hogy az 1989-es, a köznyelvben „négyigenes” néven elhíresült népszavazás első kérdése a következő volt: „Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?” Többek között ebben a kérdésben is az igen szavazatok kerültek többségbe, így választották meg 1990 nyarán Göncz Árpádot, majd követte őt Mádl Ferenc, Sólyom László, Schmitt Pál és végül Áder János.

Az MSZP, a hozzá csatlakozó ellenzéki pártokkal, és több, már az előválasztási küzdelembe bejelentkezett miniszterelnök-jelölttel együtt a közvetlen köztársaságielnök-választás bevezetését is szorgalmazza, szintén a négyigenes népszavazásra hivatkozva. A Závecz-felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka ezzel is egyetért. Érdekesség, hogy a kormánypárti szavazók 48 százaléka szintén kiáll a köztársasági elnök közvetlen megválasztása mellett, az ellenzéki szavazóknál ez az arány 68 százalék, a párt nélkülieknél pedig szintén 48 százalék.

Molnár Gyula közösségi oldalán bejelentette: a közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva újra benyújtja javaslatát az Országgyűlésnek.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink