Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Legyőztük a harmadik hullámot

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Újabb enyhítéseket jelentett be a miniszterelnök az állami rádió péntek reggeli műsorában.

Mivel a hétvégén valószínűleg elérjük az ötmillió beoltottat, megszűnik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek és üzletek kötelező zárási időpontja, a közterületi maszkviselés, az egyéni és csapatsport pedig korlátozás nélkül végezhető a szabadban.

A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük – jelentette ki Orbán Viktor az állami rádióban péntek reggel. „Kellő szerénységgel, de azt tudjuk mondani, hogy a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb az ország, mint bármelyik európai ország” – fogalmazott. A kormányfő közölte: amint az oltottak száma eléri az ötmilliót, megszűnik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek és üzletek kötelező zárási időpontja, a közterületi maszkviselés, az egyéni és csapatsport korlátozás nélkül végezhető a szabadban.

Ötven főig tarthatók magán- és családi rendezvények, a lakodalmakon pedig legfeljebb kétszázan vehetnek részt. A szállodákban és éttermekben szervezett rendezvényeknél az üzemeltető köteles gondoskodni a résztvevők elkülönítéséről. Megtarthatók a szabadtéri rendezvények – beleértve a gyűléseket is – ötszáz résztvevőig. A zenés, táncos rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. Zárt térben szervezett kulturális és sportrendezvényekre a 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon is mehetnek, amennyiben be vannak oltva – ismertette a részleteket Orbán. A korlátozások feloldásának pontos időpontjáról várhatóan pénteken délután, a friss oltási adatok ismeretében döntenek.

Hozzátette, hogy az operatív törzs péntektől készenlétbe került. Annak fenntartása azért indokolt, mert hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon – nekik le kellene küzdeniük a bennük lévő ellenállást az oltásokkal szemben. A miniszterelnök kitért arra, hogy Magyarországon az eddig már beadott oltásokon felül raktárban vagy megrendelés alatt Pfizerből 7,3 millió, Modernából 1,2 millió, Janssenből 4 millió, AstraZenecából pedig 4,7 millió dózis oltóanyag van. A kínai és az orosz vakcinákat nem számítva is elegendő van ahhoz, hogy 2021-ben és 2022-ben be tudják oltani a magyarokat akkor is, ha kell egy harmadik vagy akár negyedik adag.

Magyarország önellátó akar lenni az oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a saját gyárunk, és „letették a nagyesküt a tudósaink”, hogy abban az állapotban vannak a kísérletek, hogy a magyar fejlesztésű vakcina 2022 második felében elkészül és gyártani tudják – folytatta Orbán.

A rendkívüli jogrend meghosszabbítása kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy a gyors reagálás miatt erre még szükség van, mert a környező országok rosszabbul állnak, a mutációk száma pedig nő és hárommillió felnőtt még nincs beoltva. A készültséget ezért fenn kell tartani, de reméli, hogy „a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudunk szabadulni”.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink