Connect with us

Kiemelt hírek

A kutyák pontosabbak a gyorsteszteknél

Létrehozva:

Fotó: AFP / Lilian Suwanrumpha

A 97%-os pontosságot is elérik.

A kutyák pontosabban észlelik a koronavírus-fertőzést sok Covid-gyorstesztnél. A francia állatorvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által márciusban és áprilisban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

Kutatók a közelmúltban 64 tanulmány felülvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki.

„Ezek csodálatos eredmények, hasonlóak a PCR-tesztek eredményeihez” – mondta Jean-Marc Tréluyer professzor az AFP francia hírügynökségnek a kutyák tesztelési képességeiről.

A kutyák persze nem válthatják fel a PCR-teszteket, de segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok és koncerthelyszínek – magyarázta. Ráadásul a vizsgálatok során a kutyák képesek voltak 91 százalékos pontossággal észlelni azt is, ha nem volt vírusfertőzött az egyén.

A francia kutatók kilenc kutyát vontak be a vizsgálatokba, és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát – a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon –, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban.

A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel.

A kutyák a PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

Más országokban – Ausztráliában, Németországban és Nagy-Britanniában – is folynak hasonló vizsgálatok, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig tavaly óta a repülőtereken próbálják ki a kutyák víruskereső képességeit.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink