Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Borkai-ügy: Washington segítségét kérte a főügyész

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

„Az Ördög ügyvédje” című blog után nyomoztak.

Egyenesen az Egyesült Államokból, az akkori Trump-kormányzat igazságügyi minisztériumától kért segítséget „Az Ördög ügyvédje” című blog utáni nyomozáshoz fővárosi főügyész tavaly januárban. Ibolya Tibor köztörvényes zsarolási ügy részeként kért jogsegélyt, és jogosulatlan adatkezelésként mutatta be a kormányoldalnak nyilvánvaló károkat okozó blog ügyét.

A 24.hu cikke szerint Ibolya Tibor 2020 elején a rendőrséggel párhuzamosan külön is intézkedett azért, hogy olyan adatokat szerezzen az Egyesült Államokból, melyekkel azonosíthatják a 2019-es önkormányzati választási kampány meghatározó botrányának kirobbantóját.

 

Videón az orgia

Az Ördög ügyvédje álnév alatt egy máig ismeretlen szerző 2019. október 2-án, a kampány hajrájában jelentetett meg blogot, amellyel Borkai Zsoltot, Győr fideszes polgármesterét vette célba. A blog és a kapcsolódó Facebook-oldal egy adriai hajón rendezett orgia felvételeivel megtámogatva fogalmazott meg súlyos állításokat a politikusról és jó barátjáról, Rákosfalvy Zoltán ügyvédről. A magát szintén ügyvédként bemutató szerző a napokon át sorjázó bejegyzésekben több korrupciógyanús ügyet villantott fel, igazán nagy botrány azonban a 2018-as szexpartin készült felvételekből lett, melyek bemutatták a pénzes vállalkozókkal körülvett Borkai életvitelének eltitkolt részletét.

Borkai Zsoltot ugyan a botrány ellenére újraválasztották Győr élére, de néhány napon belül le kellett mondania, és a Fideszből is távoznia kellett, a nagyobbik kormánypárt pedig fájó vereségeket szenvedett az önkormányzati választáson – nyilván nem csak e botrány hatására.

 

Ibolya nem jelezte

Mint a 24.hu megtudta, a fővárosi főügyész úgy kért az Egyesült Államoktól bűnügyi támogatást, hogy említést sem tett „Az Ördög ügyvédje” politikai szerepéről. A Washingtonba küldött levélben Ibolya Tibor úgy fogalmazott: „Biztosítom önöket arról, hogy a kérelem tárgya nem politikai, illetve katonai bűncselekmény, és a kérelem nem függ össze politikai vagy katonai bűncselekménnyel.” Ez a kikötés azért fontos, mert az Egyesült Államok és Magyarország közötti együttműködési megállapodás rögzíti, hogy a politikával összefüggő bűncselekmények esetében megtagadható a segítségnyújtás.

Ibolya Tibor levelében köztörvényes zsarolási ügy részeként kért jogsegélyt, és jogosulatlan adatkezelésként mutatta be a kormányoldalnak nyilvánvaló károkat okozó blog ügyét, de még Borkaival kapcsolatban sem jelezte, hogy politikusról van szó.

A hvg.hu a napokban számos új részlettel kiegészítve, az érintettek vallomásai alapján mutatta be, hogy a politikus és barátja, a hajóutat szervező Rákosfalvy a felvételek megjelenésekor már jó ideje tudta, hogy videók és képek készültek a jachton. Rákosfalvy ki is fizetett tízmillió forintot a zsarolóknak, csakhogy a nyomozati iratanyagból kiderül, addigra ellenőrizhetetlenül sok példány körözött a felvételekből, amelyek közül néhány 2019 nyarán eljutott a Fidesz pártigazgatójához is. Kubatov Gábor ezért személyesen kereste meg Borkait, hogy rendezze el az ügyet. A hvg.hu által ismertetett nyomozati anyagokból kiderül, hogy a kérdést Orbán Viktor miniszterelnökkel is megvitatták a fideszes vezetők.

 

Czeglédyt gyanúsítják

Rákosfalvy a vallomásában egyébként maga is azt állította: meggyőződése, hogy az ismeretlen blogszerző a választás eredményét próbálta befolyásolni.

A 24.hu birtokába került levél szerint Ibolya Tibor főügyész azért fordult az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó bűnügyi osztályához, hogy az szerezze be az Egyesült Államokban üzemeltetett WordPress-blog és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldal adatait. A Facebook esetében sikerrel járt, az ő kérése nyomán adhatták ki azokat a hirdetési adatokat, amelyek alapján rendőrség áprilisban beidézte Czeglédy Csabát. A Demokratikus Koalíció politikusát azzal gyanúsították meg, hogy az ő bankszámlájáról fizették Az Ördög ügyvédje Facebook-oldal Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrált hirdetéseit. Czeglédyt bűnsegédként elkövetett személyes és különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítják. A főügyész egyébként megírta az amerikai hatóságoknak, hogy a hirdetés, amelyhez a befizető azonosítását kérte, összesen 26 909 forintba került. Czeglédy ugyanakkor a 24.hu-nak azt mondta, Ibolya valótlanul állította a jogsegélykérelemben, hogy a Borkai Zsoltot kompromittáló felvételek megjelentek a szóban forgó Facebook-oldalon.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink