Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Május második felében tartják a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket

Létrehozva:

Fotó: Ora Hasenfratz / Kelemen Kvartett

A 140 éve született világhírű magyar zeneszerző műveivel, a Kelemen Kvartett fellépésével, Liszt-Bartók esttel és táncelőadással is várják a közönséget.

A szervezők közleménye szerint a fesztivál Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét helyezi fókuszba számos műfajon keresztül. Ezzel együtt nem hiányozhatnak a programból a világhírű zeneszerző művei sem, így a fesztivál második fele is tartogat néhány különlegességet a Bartók-rajongóknak.

Május 20-án és 23-án a Kelemen Kvartett csaknem három év szünet után, megújult formában tér vissza a színpadra két estén Bartók összes vonósnégyesével. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel együtt lép a közönség elé.

    Május 24-én Liszt-Bartók-est várja a közönséget. A Szent István Filharmonikusok estjén Liszt Ferenc kései zenekari kompozíciója, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költemény hallható. Ezt követően a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium egykori növendéke, a Zeneakadémia hallgatója, Pellet Sebestyén a zongoraverseny-irodalom egyik legvirtuózabb művét, a Haláltáncot adja elő. Az esten bemutatják Leo Mujic, nemzetközi hírű horvát koreográfus munkáját is, aki Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit állította színpadra.

Május 26-án látható Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett Bartók-estje. A Concerto zenéje által inspirált táncelőadás a zeneszerző személyét színpadi szereplőként idézi meg, de feltűnnek más, Bartók-művekből ismert alakok is, a Kékszakállú, a Mandarin és a Fából faragott királyfi. A produkció koreográfusa Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője. Az est karmestere, Madaras Gergely a hangverseny első részében a bartóki életmű meghatározó darabját, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíciót vezényli.

A Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu oldalon található további információ.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink