Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Dunaújváros kifosztása zajlik az ellenzéki pártok szerint

Létrehozva:

Forrás: Pintér Tamás hivatalos Facebook-oldala

A kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik.

Az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok vezetői egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet hátrányosan érinti a térség valamennyi lakóját, különösen a dunaújvárosiakat, ezt a kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik.

Molnár Krisztián (Fidesz–KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kedden bejelentette, hogy különleges gazdasági övezet jöhet létre Fejér megyében, ezt a megyei önkormányzat az érintett települések vezetőivel közösen javasolja létrehozni Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén.

A témában tartott dunaújvárosi sajtótájékoztatón Pintér Tamás jobbikos politikus, a város polgármestere hangsúlyozta, hogy egységesen tiltakoznak a „fideszes pénzlopás” ellen, mivel a Fidesz arra készül, hogy az évente beszedett, több milliárd forintnyi iparűzési adó ne a térség településeihez és ne Dunaújvároshoz kerüljön, hanem a fideszes vezetésű megyei közgyűléshez. Úgy vélte, ezzel a lépéssel minden dunaújvárosi embertől száz, az övezettel érintett településeken élőktől évente egymillió forintot is elvehetnek.

Kérdésre elmondta: a Hankook esetében Dunaújváros szolgáltatja a vizet, szennyvizet, az iváncsai ipari park pedig a Modern városok programban náluk épült volna meg, helyette jött létre Iváncsán.

Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője szerint a környező települések ugyanolyan vesztesei lesznek a döntésnek, mint Dunaújváros, mert ugyanúgy elszenvedik az építéssel járó ártalmakat, de bevételhez csak „a Fidesz kénye-kedve szerint” juthatnak majd.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök kiemelte: a megyei jogú város „a kisemmizettek, meglopottak oldalára” került, ezért az ellenzék melléállt. Jelezte, amennyiben a mai ellenzék kerül kormányra 2022-ben, igazságot fog szolgáltatni.

Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök kijelentette, hogy olyan kormánya van Magyarországnak, amely képtelen szolgálni, csak uralkodni képes, s ezzel bünteti az összes önkormányzatot, de főként az ellenzéki vezetésű városokat. Szavai szerint 2022-ben jóvátételt adnak mindenkinek, aki más utat választott, mint amit 2019-ben Orbán Viktor akart.

Keresztes László Lóránt LMP-társelnök döbbenetesnek nevezte „a térség megkárosítását”. Szerinte ha a kormányt nem állítják meg, akkor minden térség sorra fog kerülni.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint az önkormányzatiság kiüresítésének egyik újabb lépése a gazdasági övezet létrehozása, mert így újabb bevételeket vesznek el a térség településeitől.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke azt mondta, hogy a Fidesz „gyámság alá vonja” Dunaújvárost és térségét, mint tette azt tavaly tavasszal Göd esetében, ami azt jelenti, hogy a megtermelt adóbevételek maximum 50 százalékát kapja vissza a település, és nem közvetlenül az önkormányzat.

Tóth Bertalan MSZP-társelnök „bukásra álló diáknak” nevezte a Fideszt, amely még az osztálypénzt is ellopja.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink