Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kettős magyar győzelem a budapesti vizes Eb-n

Létrehozva:

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 17-én. Fotó: MTI | Kovács Tamás

Ki más nyerhette volna az Eb első magyar aranyérmét, mint Hosszú Katinka. Az viszont bravúr, hogy Mihályvári-Farkas Viktória élete első felnőtt Eb-jén rögtön ezüstöt szerzett.

Azt nemcsak itthon, de a világon is mindenki tudja, kicsoda Hosszú Katinka. Nemcsak azért, mert háromszoros olimpiai bajnok, hanem azért, mert induljon el bármilyen versenyen, évek óta tönkreveri a világot.

De ki az az ifjú tehetség, akit a 400 méteres vegyesúszásban csak Katinka tudott legyőzni?

A 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória a Ferencvárosi Torna Club tehetsége, aki nemcsak a medencében, de a nyílt vízen is „menőnek” számít. Legalábbis eddigi eredményei alapján, hiszen míg 2019-ben a juniorok úszó Eb-jén egy második egy harmadik és egy negyedik helyet, a juniorok vb-jén pedig egy ötödik és egy hatodik helyet szerzett, a 2018-as junior nyílt vízi világbajnokságon az 5 kilométeres távon csapatban arany, egyéniben ezüstérmet szerzett, a korosztályos Eb-n pedig 5 kilométeren ötödik lett.

Ő az a fiatal, akit élete első felnőtt világversenyén – ahol egyébként olimpiai szintet is úszott – csak Hosszú Katinka tudott legyőzni. Azt gyorsan tegyük hozzá, hogy Hosszú Katinka győzelmével immár 15 Eb-aranynál jár, ezzel pedig Cseh Lászlót megelőzve ő lett a kontinensviadalok legeredményesebb magyar versenyzője. 

Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória mellett tegnap még a férfi és a női 4×100 méteres gyorsváltónk szerezhetett volna érmet, de egyiknek sem sikerült. A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összeállítású férfiváltó a negyedik helyet szerezte meg, míg a Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn összetételű női négyes a nyolcadik helyen zárt.

*

Megvan az első világcsúcs

Az orosz Kliment Kolesznyikov nevéhez fűződik az első budapesti világcsúcs, aki az 50 méteres hátúszásban a saját, 2018-ban felállított 24 másodperces rekordját javította meg hét századdal.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink