Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsonyék nem akarják a Fudant

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Se a főváros, se Ferencváros nem támogatja a kormány tervét, hogy a Diákváros koncepcióját felülírva, a terület nagy részén inkább a Fudan Egyetem épüljön fel.

Még a tervezett népszavazás előtt online konzultáción kérik ki erről a budapestiek véleményét. Utolsó eszköz a kezükben a 2023-as atlétikai vb lefújása is, ha a kormány nem „hátrál meg”.

„Ma egy hosszú, de eredménytelen beszélgetést folytattunk Palkovics miniszter úrral a Fudan Egyetem beruházásáról” – mondta a hétfői tárgyalás után, „Üzenjünk Pekingnek!” feliratú molinó előtt Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. A főpolgármester megjegyezte: „Amit eddig gondoltunk, az sajnos igaz: több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetemet tervez megépíteni a kormány, ráadásul ezt a Diákváros területén.”

 

Baj van a tervekkel

Karácsony szerint a tervekkel – melyekhez a megbeszélés alapján a kormány most a főváros és a kerület támogatását kéri – több baj is van. Az egyik szerinte az, hogy a funkciókat, amelyek a Diákváros értelmét adnák, azokat összezsúfolva, az eredeti beruházási terület töredék részén valósítanák csak meg. További gondja, hogy a kínai hitelből tervezett bekerülési költséget, az „540 milliárd forint magyar adófizetői pénzt sokkal hasznosabban fel lehetne használni a felsőoktatás fejlesztése érdekében.”

A főpolgármester felidézte, hogy a 2019 őszi önkormányzati választás után Orbán Viktor miniszterelnök megígérte: Budapesten olyan beruházás, amit a főváros felelős vezetése nem támogat, nem fog megvalósulni. Szerinte a helyzet egyértelmű, hiszen a Fudan budapesti kampuszát nem támogatja sem a főváros, sem pedig Ferencváros. Már csak azért sem – hangsúlyozta –, mert a fejlesztési területre eredetileg tervezett Diákvárosról még 2019-ben kötött főváros–kormány megállapodásban a Fudan nem szerepel, és mostanáig ez elő sem került, vagyis „félre akarták vezetni a budapesti és a kerületi vezetést.”

„Ilyen feltételek között nem támogatjuk a Fudant, akkor sem támogatnánk, ha Felcsúton akarnák megépíteni” – tette egyértelművé Karácsony. Miután „szántszándékkal elüldözték a CEU-t”, nehéz komolyan venni a kormány érvét, hogy a világ bármelyik egyetemét szívesen látnák Budapesten – folytatta a főpolgármester, megemlítve, hogy megkérdezte az egyeztetésen Palkovics Lászlótól, hogy „megkeresték-e a világranglistán a Fudan előtt álló más egyetemeket, akarnak-e 540 milliárdért magyar közpénzből Budapesten kampuszt létrehozni, de természetesen nem kerestek meg senkit”. Hozzátette: „a ma megismert információk alapján különösen nem támogatjuk a Fudan Egyetem megépítését Budapesten, és különösen nem a Diákváros területén”. Vagyis Karácsony szerint a főváros kitart a Diákvárosról kötött eredeti megállapodás mellett, „a kormánynak pedig el kell fogadnia, hogy nem kívánjuk ezt felülírni, főleg nem a Fudan Egyetem érdekében”. Hozzátette: ezért „a jövőben is minden lehetséges jogi, politikai eszköz meg fogunk ragadni annak érdekénben, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”.

 

Konzultáció lesz

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint a helyzet most az, hogy a kormány a főváros és a kerület egyetértését kéri ahhoz, hogy „a Fudan-beruházás a Diákvárost kisöpörve megépüljön azon a területen, amit sem a főváros, sem Ferencváros nem erre a célra szánt.” Megjegyezte: a témában általa korábban felvetett fővárosi és kerületi népszavazási kezdeményezést a veszélyhelyzet miatt nem tudják egyelőre beindítani, de mivel attól tart, hogy „mire a budapestiek erről véleményt nyilváníthatnának, addigra nemzetközi szerződésekkel fogják bebetonozni ezt a projektet”, már a referedumot megelőzően konzultációt hirdetnek az aHang közreműködésével. Baranyi szerint addig is, amíg ebben nem lehet népszavazást kiírni, ezen a konzultáción mondhatnak a budapestiek véleményt a témában. 

A ferencvárosi polgármester megjegyezte: az eredeti tervhez képest a Fudan-projekt beemelésével a Diákváros egy sokkal kisebb területre szorult. A tervezett 26 hektár helyett 5,5 hektárra, ami a ferencvárosi területek bevonásával sem lenne nagyobb mint 6-7 hektár, ami azt jelentené: „ahhoz, hogy a tervezett 8000 kollégiumi férőhely megépülhessen a kisebb területen, csak 40 emeletes épületekben férne el a Diákváros a terület északi részén összezsúfolódva, ráadásul mindenféle kiegészítő kulturális és sportfunckió nélkül.

Ami a most induló konzultáció várt hatását illeti, Karácsony erről azt mondta: „azért küzdünk, hogy a kormány betartsa a fővárossal kötött megállapodásban foglaltakat, a budapestiek erejét használva ezt el tudjuk érni, és akkor nem kell felmondani a fővárosnak az atlétikai vb megrendezésével kapcsolatos együttműködést, hiszen ne felejtsük: az atlétikai vb-t Budapest városa rendezi, igaz, kormányzati támogatással.” Baranyi ehhez hozzátette: az atlétikai stadion már félig készen van, tehát az alighanem már mindenképpen megépül, de „a lefújás eszközét használni kell, ha más nem marad”. Karácsony is abban bízik: „eljutunk odáig, hogy a kormány meghátrál – ennek a következő hónapokban ki kell derülnie”.

 

Mindkettő megépül

A diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat – mondta az innovációs és technológiai miniszter a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón. Az MTI híradása szerint Palkovics László beszámolt róla, hogy a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, a 2017-ben létrehozott projekt – értelmezésük szerint – mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt. „Itt van egyet nem értés”, a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó – tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost, és nem diákvárost építenek.

 

168.hu / Lengyel Tibor

Legnépszerűbb cikkeink