Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony: Magyarországon trónfosztásra van szükség

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Változás kell és jóvátétel! – jelentette ki Karácsony Gergely programadó beszédében.

A főpolgármester szombat reggel hivatalossá tette: elindul miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

Karácsony Gergely – akit pártja, a Párbeszéd mellett az előválasztáson az MSZP is támogat – már reggeli bejelentésekor is arról beszélt, hogy az örökkön küzdő magyarokért, a 99 százalékért szeretne dolgozni, nem az egy százalékos kiváltságos rétegért, programadó beszédében is ezt fejtette ki, illetve meghirdette a reményei szerint az ellenzék választási győzelmével kezdődő új korszak programját, melynek jelszavai: szabadság, béke és emberség.

Karácsony egyebek mellett arról beszélt, hogy olyan Magyarországot szeretne, ahol senkinek nem kell nyomorognia, és ahol sokkal könnyebb felemelkedni, mint lecsúszni. Amikor igazságosságról beszélt, Deák Ferencet, a haza bölcsét idézte: „Nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény”.

 

Bosszú helyett

„A demokráciának előfeltétele az, hogy az alávetettek megszabaduljanak a felettük kialakult hatalmi és uralmi szerkezetek lélektani nyomásától” – idézte „személyes hőse”, Bibó István szavait is. Mint fogalmazott, e lélektani nyomás alatt „tört össze a demokráciánk 10 évvel ezelőtt”. A demokrácia helyreállítása szerinte együtt kell járjon azzal, hogy „igazságot teszünk, jóvátesszük az elszenvedett jogi, erkölcsi és anyagi károkat”.

A miniszterelnök-jelölt kifejtette: jóvátétellel kell emberségesebb és méltányosabb világot teremteni. Ehhez szerinte „Magyarországon trónfosztásra van szükség”. De szavai szerint nem azért, hogy a trónra más üljön uralkodni, hanem azért, hogy többé senki számára ne lehessen a politika uralkodás, sokkal inkább legyen szolgálat.

„Leszámolás helyett elszámolásra van szükség, bosszú helyett pedig jóvátételre” – fűzte hozzá Karácsony. Arról is beszélt, hogy szerinte mi hiányzik a magyarok életéből – kormánypárti és ellenzéki szavazókéból egyaránt. Mint mondta, hiányzik a szabadság, a béke és az emberség. Kifejtette: a szabadság azért, mert „a hatalmon lévők diktálnak, nem pedig szolgálnak” ,a béke azért hiányzik, mert „ahhoz, hogy a közérdek és a közvagyon elleni súlyos bűneiket elfedje, a hatalom mindig újabb bűnbakot talál, uszít valaki ellen, hergeli a magyart a magyar ellen, ez pedig mérgezi a lelkünket.”

Nagyon hiányzik az emberség, a szolidaritás és az együttérzés – sorolta Karácsony, megjegyezve: főleg az állam működéséből. A miniszterelnök-jelölt szerint a jövő évi választás utáni „új korszaknak a szabadságról, a békéről és emberségről kell szólnia”. Végül arról is beszélt, hogy szerinte az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelölteknek nem abban kell versengeniük, hogy ki tudja jobban szidni a kormányt, hanem abban, hogy „ki képes megerősíteni, egyben tartani a sokszínű ellenzéki szövetséget, és ki képes kiszélesíteni a változást akarók táborát”.

Programalkotó, bemutatkozó beszéde végén a miniszterelnök-jelölt meghirdette a 99 néven induló új mozgalmat is, melynek alapítói között találjuk mások mellett Balázs Péter volt külügyminisztert és Bozóki András volt kulturális minisztert, Ferge Zsuzsa szociológust, Kukorelly Endre írót, Hajós András énekes-dalszerzőt, Alföldi Róbert, Osvárt Andrea és Jordán Tamás színművészeket, valamint Pogátsa Zoltán közgazdászt. 

 

Újraegyesítés

Karácsony még reggeli bejelentésekor úgy fogalmazott a miniszterelnök-jelölti indulásáról: „Azért hoztam meg ezt a döntést, mert úgy érzem, hogy a hazám most nagy bajban van. (…) Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott” – fogalmazott, hozzátéve: „azt a célt szeretném szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsük”.

Megírtuk: Karácsony bejelentése nem okozott különösebb meglepetést, miután pártja, a Párbeszéd már pénteken tudatta, hogy küldöttgyűlésük „felkérte Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson”. A miniszterelnök-jelöltségről egyébként hosszú ideje győzködték Karácsonyt az ellenzéki oldalon. Ez annyira köztudott volt, hogy a kormánypártok is legalább fél éve azzal számoltak: elindul jelöltként.

Karácsony 2018-ban volt már a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje, majd 2019 őszi főpolgármesterré választása óta többször felmerült ismét a neve, de ő kezdetben hárította a felkérést, újabban már csak lebegtette az indulását, ami mostanra dőlt el. Végül információink szerint azzal sikerült meggyőzni őt, hogy ingtegratív személyisége széles és sokszínű ellenzéki szavazótábort egyesíthet.

 

Ötszereplős a mezőny

Mint arról a 168.hu is beszámolt: Karácsonnyal együtt már legalább ötszereplős lesz az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti mezőnye. Legutóbb Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője jelentette be május 2-án, hogy ő is indul. A Jobbik Jakab Péter pártelnököt indítja, a Momentum is a saját elnökét, Fekete-Győr Andrást küldi ringbe, míg a Mindenki Magyarországa Mozgalom az elnökét, Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert jelöli. (Egyelőre nem teljesen biztos Pálinkás József, az MTA korábbi elnökének személye, aki Új Világ Néppárt néven indított pártot, és korábban jelezte, hogy ő is elindulhat.)

Miután az ellenzéki együttműködésben részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd – megegyezett az előválasztás még nyitott kérdéseiről, most már az is tudható, hogy miként kerül ki a kihívók közül Orbán Viktor hatpárti közös ellenzéki kihívója. A megállapodás szerint a miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz az előválasztás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. Az első fordulót szeptember 18–26. között, a másodikat október 4–10. között tartják. Ahhoz, hogy valaki miniszterelnök-jelöltként indulhasson itt, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie országosan 20 ezer ajánlást. 

 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink