Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Zaklatók és ragadozók az online térben

Létrehozva:

Előző lapszámunkban a legfiatalabbakra leselkedő online veszélyek közül többre is kitértünk, azonban ez a téma annyira szerteágazó, hogy nem tudtuk egy cikkbe összesűríteni az összeset. A legfontosabb az, hogy következetes szabályokat fektessünk le.

Felmérések szerint a 3-17 éves amerikai gyerekek 91 százaléka játszik videójátékokkal, amik időről időre a félelmek középpontjába kerülnek. Figyeljünk oda arra, hogy gyermekünk milyen játékot kaparint a kezébe, illetve ennél is fontosabb, hogy legyünk tisztában a többjátékos üzemmódban (multiplayer) működő játékokkal, hiszen ezek veszélyesek lehetnek az esetleges zaklatások szempontjából is, viszont rengeteg készségfejlesztő játék is van közöttük, amelyek segítenek a problémamegoldó-képesség fejlesztésében, a hosszútávú célok elérésében és a csapatjátékossá válásban. 

Megfélemlítés és zaklatás

A közösségi média manapság mindenütt jelen van a tizenévesek életében, és annak ellenére, hogy a legtöbb közösségi média platform tartja a 13 éves korhatárt, nagyon sok szülő segített már ennél fiatalabb gyermekének beállítani a fiókját. A közösségi média különösen addiktív lehet a tizenévesek számára, de a mostani járványhelyzetben az eddiginél is fontosabb szerepet kap, ugyanis így tartják a kapcsolatot barátaikkal. A kulcs, itt is a következetes szabályozás és a kommunikáció.

A fiatalok életének online térbe költözésével a megfélemlítők és zaklatók egy része is odavándorolt. Gyakran szerepelnek olyan esetek, amelyeknek a következménye tinédzserek öngyilkossága. Egy amerikai kutatás szerint a 12-18 éves gyerekek 31 százaléka élt már át online zaklatást, és 16 százalékuk esett online megfélemlítés áldozatául. 

A cyber-megfélemlítés azért ennyire ártalmas, mert teljesen publikus lehet. Ha egy gyermeket bántanak társai a játszótéren, valószínűleg csak néhány társa láthatja. Az online térben szinte minden közzétehető és mivel nincs helyhez kötve, szakít azzal a sémával, hogy a gyerek otthon menedékre lel, hiszen a digitális platformok mindenhol elérhetőek, az áldozatnak sokkal nehezebb biztonságba kerülnie.

22 February 2019, Thuringia, Erfurt: A pupil of the Schillerschule works with a tablet. The pupils of two sixth grades take part in the media competence course of the Thuringian State Media Authority and the police on the topic „Tatort Internet. „Make a mark against cyberbullying! Photo: Martin Schutt/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by MARTIN SCHUTT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Szexuális predátorok

Ez a téma valószínűleg a legijesztőbb, és szinte minden szülő rémálma. Az amerikai kormány által készített felmérés szerint az internetkapcsolattal rendelkező fiatalok 13 százaléka esett már áldozatul kéretlen szexuális közeledésnek. A szexuális ragadozók is felismerték az internet adta lehetőségeket, megpróbálnak virtuálisan összebarátkozni a gyerekekkel, és kihasználni őket. Azzal, hogy térben és időben nincs megkötés, szinte bármilyen online médiumon keresztül elérhetik áldozataikat. A ragadozók sokszor többszörös online identitást készítenek maguknak, így a lehető legtöbbet próbálják kideríteni a megcélzott gyermekekről, illetve több gyermekkel is kapcsolatban lehetnek, bár rendszerint a legsebezhetőbbekre koncentrálnak.

Gyakran kényszerítéssel veszik rá az áldozatokat, hogy online szexuális aktivitást mutassanak, illetve a személyes találkozást és zaklatást is megkísérelhetik. Szülőként sokszor nehéz felismerni, ha ilyesmi történik, hiszen a molesztált gyerekek nagyon titkolózóvá válhatnak, mivel a ragadozók gyakran megfenyegetik őket, nehogy beszélni merjenek szüleiknek vagy barátaiknak a történtekről. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekünk tudja: mellette vagyunk és bármit elmondhat nekünk.

A technika nem elég

Mivel az online tér teljesen nyitott, a gyerekek találkozhatnak felnőtteknek szánt tartalmakkal is, méghozzá igen széles palettán. Sok gyermek nem fordul a szüleihez, ha olyasmit lát, amit szerinte nem kellene, mert félnek, hogy ezért elveszítik készüléküket vagy az internet-hozzáférésüket. Legyünk nyitottak a beszélgetésre!

Annak ellenére, hogy odafigyelünk a beállításokra és az adatvédelemre, szem előtt kell tartanunk, hogy a technikai nem helyettesítheti a nyitott kommunikációt gyermek és szülő között. A megoldás kulcsa nem számtalan bonyolult technikai eszköz felvonultatása, hiszen ez sem garantálja a teljes körű biztonságot. 

A legfontosabb és egyben legnehezebb feladat, hogy rendszeres, nyílt és őszinte beszélgetéseket folytassunk gyermekeinkkel az életükről. 

Előző cikkünk a témában itt olvasható.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink