Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem sikerült a címvédés Rasovszkynak

Létrehozva:

Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya a verseny előtt elmondta, hogy már az első napon érmet vár a nyíltvízi úszóktól. Nem titkolta, hogy szerinte Rasovszky Kristóf esélyes arra, hogy megvédje Európa-bajnoki elsőségét. A címvédés azonban nem sikerült.

A budapesti rendezésű vizes Európa-bajnokság szerdai napján a legnagyobb kérdés az volt, – legalábbis magyar szemszögből – hogy Rasovszky Kristóf megvédi-e Európa-bajnoki címét a nyíltvízi úszás 5 kilométeres versenyszámában.

Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya a verseny előtt elmondta, hogy már az első napon érmet vár a nyíltvízi úszóktól. Nem titkolta, hogy szerinte Rasovszky Kristóf esélyes arra, hogy megvédje Európa-bajnoki elsőségét.

Sajnos végül a címvédő nem lett újra Európa-bajnok, sőt, még a dobogóról is lecsúszott.

Pedig a magyar klasszis a Lupa-tavon rendezett versenyen egy testhossznyi előnnyel vághatott neki a harmadik, egyben utolsó körnek, ám üldözőivel elképesztő csatát vívott az elsőségért. Volt, hogy egyszerre hatan vették körbe, aztán az utolsó pillanatokat már nem bírta, és „csak” negyedik lett.

„Jó verseny volt, ráadásul ezúttal mindenki ott volt a mezőnyben, aki számít. Éremért jöttem természetesen, de ez nem sikerült, az utolsó egyenesnél egy kicsit beragadtam. Azzal, hogy az élre álltam, nyugodtan tudtam menni, de így a többieknek csak követniük kellett a tempót. Ugyanakkor amit akartam, megcsináltam, a végén kicsit gyorsabbnak kell lenni” – értékelt a verseny után Rasovszky.

A győzelmet végül az olasz Gregorio Paltrinieri szerezte meg a francia Marc-Antoine Olivier és szintén olasz Dario Verani előtt. A mezőny két másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 12., Székelyi Dániel pedig a 17. helyen ért célba.

A nők 5 kilométeres versenyén is indult két magyar versenyző: a mindössze 17 esztendős Szimcsák Mira a 14., Vas Luca pedig a 15. helyen zárt.

Szimcsák az úszószövetség weblapján hasznosnak értékelte a versenyt, kiemelve, hogy ifjúsági versenyzőként érzi, hogy van még hova fejlődnie. Ugyanezt mondta el Vas Luca is, aki hozzátette, hogy első felnőtt versenye kiváló tapasztalatszerzés volt.

A nők versenyében végül így a holland Sharon van Rouwendaal címét megvédve diadalmaskodott, az ezüstérmet az olasz Giulia Gabbrielleschi, a bronzéremet a francia Oceane Cassignol szerezte meg.

Nyíltvízi úszóink ma a 10 kilométeres versenyen állnak rajthoz, szombaton csapatverseny, vasárnap pedig 25 kilométeres futam lesz.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

Legnépszerűbb cikkeink