Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az Operettben köszöntötték a nemzet színészét

Létrehozva:

Virágcsokorral köszöntötte tegnap Lehoczky Zsuzsát a Budapesti Operettszínházban az intézmény főigazgatója, Kiss-B. Attila. A nemzet színészei még kedden választották meg a Kossuth-díjas színésznőt az április közepén elhunyt Törőcsik Mari helyére. 

Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott keddi, csaknem egyórás zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

Lehoczky Zsuzsa már tizenegy évesen színpadon volt a Szegedi Nemzeti Színházban. 1956-ban egyéves kitérőt tett a kaposvári Csiky Gergely Színházba, majd újabb öt évig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. 1962-ben szerződött az akkor még Fővárosi Operettszínházhoz, amelynek azóta is tagja.

Musicalekben és operettekben egyaránt láthatta a közönség. Játszott többek között a Kiss Me Kate, A mosoly országa, a Bál a Savoyban, a My Fair Lady, a Marica grófnő, és a Csárdáskirálynő című darabban.

Lehoczky Zsuzsa az operett- és musicalirodalom szubrettszerepeinek kiváló megformálásáért, több évtizedes, sikerekben gazdag művészpályafutása elismeréseként 2004-ben Kossuth-díjat kapott. Művészetének további elismerései között van a Jászai Mari-díj (1966, 1974), az érdemes művész (1981) és a kiváló művész (1989) cím, a Déryné-díj (1993), valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1995). 2004-től a Budapesti Operettszínház örökös tagja, 2007-ben a Magyar Operett Napja alkalmából életműdíjat kapott.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ színészt.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Legnépszerűbb cikkeink