Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Salim Omar meg sem áll Tokióig

Létrehozva:

Fotó: Magyar Taekwando-szövetség

Ha van sportvezető az országban, aki idén minden verseny után elégedetten csettinthetett, akkor az a taekwondo szövetség elnöke, Patakfaly Miklós. A magyar színekben versenyző Salim Omar ugyanis néhány hete hazánk első Európa-bajnoki címét szerezte, most pedig kijutott az olimpiára.

A Szófiában rendezett kvalifikációs versenyen Salim Omar egyetlen pillanatig sem engedte, hogy ellenfelei azt gondolják, lehet esélyük. Előbb a menekültek csapatában szereplő Amir Moha Hosseinit 20, majd a moldáv Stepan Dimitrovot 23 pontos különbséggel győzte le. A mindent – vagy legalábbis az olimpiai részvételt – eldöntő mérkőzésen a francia Cyrian Ravet sem jelentett akadályt a magyar sportolónak, aki ezen a mérkőzésen 38-12-re győzött.

„Bár kívülről akár könnyűnek is tűnhetett a győzelmem, nem volt az. Folyamatos koncentrációt igényelt, pontokat kellett szereznem már az elejétől” – mondta a honi szövetség weblapjának Salim Omar, aki hozzátette, nyolcéves kora óta versenyez, az álma pedig mindig az volt, hogy egyszer olimpiát nyerjen.

„ Egyelőre nehéz elhinni, hogy 18 évesen megyek az olimpiára. Ez egy valóra vált álom. Amilyen keményen csak lehet, úgy készülök a következő hónapokban, hogy éremmel jöjjek haza Tokióból”.

Patakfalvy Miklós, a szövetség elnöke elmondta, a kvalifikációs versenyen részt vevő szakemberek egytől egyig úgy vélték, Salim Omar kvótaszerzése nem a szerencsén vagy a véletlenen múlott.

„Azt mondták, higgyem el, ők az ázsiait leszámítva az összes selejtező versenyt, és az összes versenyzőt látták, és szerintük Omar arannyal tér majd haza Japánból. Az biztos, hogy a kvalifikációs versenyen Omar egészen fantasztikusat produkált, csakis szuperlatívuszokban tudok a teljesítményéről, a hozzáállásáról beszélni, mindenkit leiskolázott.”

Salim Omar mellett Füredi Rebekának is volt esélye kijutni az ötkarikás játékokra, ettől csupán egyetlen mérkőzés, pontosabban két pont választotta el. A magyar versenyző ugyanis a francia Magda Wiet ellen lépett szórítóba a kvótáról döntő mérkőzésen, de sajnos egyetlen ponttal ellenfele tudott nyerni.

„Tényleg csak egy hajszál választotta el Tokiótól. Figyelt, koncentrált, nem adott lehetőséget az első két ellenfelének. Az elődöntőben talán túlságosan is tisztelte a francia lányt, valamivel óvatosabb volt és úgy lehetett érezni, tán el sem hitte, hogy megverheti őt, pedig egyáltalán nem volt jobb nála az ellenfél” – mondta a fiatal lány szerepléséről Patakfalvy Miklós. 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink