Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kedden rajtol a a Tour de Hongrie

Létrehozva:

Fotó: Vanik Zoltán

Siófokról indulva hét megyét, tizennyolc várost és összesen 113 települést érintenek a kerékpárosok.

Magyarország körversenye kilencvenhat éves múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, amelyet 1925-ben a Tour de France mintájára rendezték meg először. Bár a háborúk, majd a politika miatt évekig szünetelt a verseny, idén már 42. alkalommal rajtolhat el a mezőny. 

Ami ennél is fontosabb: a Tour de Hongrie a nemzetközi versenysorozat első kategóriás eseménye, 2018 óta szerepel a nemzetközi versenynaptárban is.

Az ötnapos versenyen huszonkét csapat indul, és mivel minden csapat hat versenyzővel képviseltetheti magát, akár 132 kerékpáros is összemérheti tudását. 

Köztük 13 induló magyar versenyző pattan nyeregbe, hiszen bár a címvédő Valter Attila, és a 2019-es összetett második helyezett Dina Márton valószínűleg hiányzik majd a mezőnyből, elindul a versenyen a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás, a 2016-os magyar bajnok Pelikán János, a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter, az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik, a Giotti Victoria Savini Due csapatának két magyarja, Filutás Viktor és Szarka Gergely, és természetesen nem hagyják ki a viadalt a magyar válogatott tagjai: Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs és Hrenkó Norbert sem.

„A Tour de Hongrie, mint minden profi kerékpáros körverseny, egyfelől izgalmas sportesemény, ugyanakkor hazánk nemzetközi szintű turisztikai marketingkommunikációját szolgáló médiaprodukció: a televíziós és internetes közvetítések révén nézők százmilliói láthatják Magyarország legszebb tájait, természeti és kulturális kincseit, turisztikai látványosságait” – mondta az esemény weblapján Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. És hogy mennyire igaza van, azt bizonyítja, hogy a Magyar Körverseny valamennyi kontinensen látható lesz, ami azt jelenti, hogy csaknem 800 millió ember követheti majd figyelemmel, és 150 országban élőben közvetítik majd a versenyt.

 

*

A Tour de Hongrie menetrendje

Kedd: Nagy Rajt, csapatbemutató, Siófok.

Szerda: Siófok–Kaposvár (173 km).

Csütörtök: Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km) 

Péntek: Veszprém–Tata (142 km) 

Szombat: Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 km) 

Vasárnap: Budapest–Budapest (92 km) 

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink