Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Különleges genetikai hátterüknek köszönhetően élnek egyes emberek akár több mint 105 évig is

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Olasz tudósok állapították meg.

A kutatás során öt olyan genetikai változást azonosítottak, amelyek gyakoriak a 105 és a 110 feletti korcsoportban. Az ellenőrzések során ugyanezeket megtalálták a száz éven felülieknél is. 

A számítógépes elemzések szerint ezek a genetikai módosulások megváltoztathatják három különböző gén kifejeződését, amelyek a sejtek egészsége szempontjából kiemelt fontosságúak. 

Az egyik ilyen gén (STK17A) koordinálja például a sejtválaszt DNS-károsodás esetén, elősegíti a programozott sejthalált, kezeli a veszélyes reaktív oxigéneket. Ezek a folyamatok számos betegség, például a rák kialakulásánál játszanak fontos szerepet. 

A szakemberek a természetesen előforduló mutációkat is megvizsgálták ezekben a korcsoportokban. Arra jutottak, hogy a 105, illetve 110 év felettieknél hétből hat génnél alacsonyabb volt a mutációval terheltség aránya. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elkerülték őket az olyan egészségügyi problémák, mint például a szívbetegség.

Ez az első alkalom, hogy ilyen részletességgel fejtették meg a nagyon hosszú ideig élő emberek genomját, így a kutatás útmutatóul szolgálhat annak megértéséhez, hogy miért élhetnek néhányan ennyire hosszú életet és hogyan sikerül elkerülniük az időskori betegségeket. 

„Az öregedés megnöveli számos krónikus betegség és állapot kockázatát. A 105 év feletti emberek genetikai adottságát vizsgáltuk és összehasonítottuk az Olaszország azonos területein élő fiatalabb felnőttekével” – idézte Paolo Garagnanit, a Bolognai Egyetem szakértőjét az EurekAlert tudományos hírportál.

Garagnani és munkatársai a számos olasz kutatócsoport és a svájci Lausanne-ban lévő Nestlé Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével végzett vizsgálatba 81 nagyon idős, 105 és 110 év feletti embert vontak be. Az ő leleteiket az azonos régióban élő 36 egészséges személyével hasonlították össze, akiknek átlagéletkora 68 év volt. 

A vér- és genetikai vizsgálatok során nyert információkat összevetették a korábbi tanulmányokkal, amelyek összesen 333 százévesnél idősebbés 358 hatvan körüli személyt vizsgáltak. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink