Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Filippov: Választhassanak a 16 évesek is!

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A politikai elemző a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban beszélt erről. 

„Számos kutatás támasztja alá, hogy a politikai döntéshozatalhoz szükséges készségek rendelkezésre állnak 16 évesen, még ha ezzel a magyar társadalom többsége nem is ért egyet” – mondta Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet vezetője, politikai elemző a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Az Egyensúly Intézet a napokban jelentetett meg egy javaslatcsomagot, amelynek témája a demokrácia megújítása. Ebben úgy fogalmaznak, leginkább három trend veszélyezteti napjainkban a demokráciák versenyképességét: a legitimitáshiány, a szélsőséges politikai polarizáció, valamint a demokrácia fenntarthatóságával és működőképességével kapcsolatos kétségek megerősödése.

Filippov szerint a demokráciák és autokráciák vonzáserejével kapcsolatos attitűdök hullámmozgást mutatnak, a kilencvenes években sokan azt gondolták, hogy a demokrácia rendszere mindenhol meghonosodik, viszont az olyan fejlemények, mint Kína felemelkedése és Oroszország visszatérése, valamint a demokráciák látványos kudarcai – mint a Brexit, vagy épp az USA-ban Trump megválasztása – sokakban felvetették, hogy régi problémákkal szembesülhetünk újra. Az elemző szerint a koronavírus-járvány ebből a szempontból katalizátor volt.

„Amikor azt olvasom, hogy az autokráciák hatékonyabbak, érdekes azt megvizsgálni, hogy maga a rendszer bármilyen hatással van-e a válságkezelésre” – mondta Filippov, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint éppen a rendszer ellenére tudott sikeres járványkezelést felmutatni sok autokrata berendezkedésű ország.

Az Egyensúly Intézet szerint úgy lehetne változtatni a politikai hozzáálláson, ha 16 évre csökkentenék a korhatárt, és kötelezővé tennék az első választást, ugyanis ez motiválja a későbbi politikai hajlandóságot is. Filippov szerint a társadalom elöregszik, és a fiatalok politikairészvétele általában is alacsony. 

Fiala azon kérdésére, hogy hogy lehetne ösztönözni arra a fiatalokat, hogy valóban részt vegyenek a választásokon, Filippov elmondta, választási kötvényt lehet létrehozni, vagy épp az érettségin jelenthetne előnyt, ha részt vesz valaki a választáson.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink