Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sokkal több, mint 150 ismerősünk lehet

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Egy, a kilencvenes években népszerűvé vált elmélet szerint az ember körülbelül 150 stabil társas kapcsolatot képes fenntartani másokkal.

A gondolat Robin Dunbar brit antropológus nevéhez köthető, aki az elméletet bizonyos főemlőscsoportok nagyságából, valamint az emberi agy felépítéséből vezette le. A Stockholmi Egyetem kutatói azonban a Qubit szerint arra jutottak, hogy nem lehet ilyen alapon meghatározni az emberi csoportok méretének kognitív határait. „A Dunbar-szám elméleti megalapozása nem túl szilárd. A többi főemlős agya nem pont úgy kezeli az információt, mint az emberi agy, a társas viselkedésüket pedig az agyfelépítés mellett más tényezők is befolyásolják, például hogy mivel táplálkoznak, és kik vadásznak rájuk. Továbbá az emberi kapcsolati hálózatok mérete is nagy eltéréseket mutat” – magyarázta Patrik Lindenfors, a Stockholmi Egyetem zoológiai ökológiával foglalkozó docense.

Az eredeti, Dunbar-féle elmélet többféle intimitási körrel számolt. Eszerint az ember nagyjából 1500 másikat képes megnevezni, 500-ra tehető az ismerősei száma, legfeljebb nagyjából 150-re a stabil, rendszeres interakciókkal fenntartott kapcsolatai száma, 50 a nem túl közeli, de barátinak nevezhető kapcsolatok maximális száma, legfeljebb 15 a közeli barátok köre, a legbelsőbb kapcsolatok köre pedig nagyjából öt fős.

Az új Dunbar-analízisben a svéd kutatók modern statisztikai módszerekkel és a főemlősök agyáról szerzett frissebb adatokkal végezték el a számításokat. Az eredmények teljesen mást mutattak: 150-nél jóval nagyobb és alacsonyabb számokat is kaptak. „Az elérhető adatok és módszerek alapján lehetetlennek bizonyult minimális precizitással is megbecsülni a fenntartható emberi kapcsolatok számát” – mondta a kutatás egy másik közreműködője, Andreas Wartel. Hozzátette, hogy az újabb vizsgálatok inkább a kulturális örökség emberi viselkedésre és gondolkodásra gyakorolt befolyására mutattak rá: „a kulturális hatások befolyásolnak szinte mindent a társas kapcsolatok kiterjedtségétől egészen odáig, hogy szeretünk-e kirándulni, vagy tudunk-e sakkozni. Ahogy valaki képes rengeteget felidézni a pi tizedesjegyeiből, úgy az agy arra is képezhető, hogy több társas kapcsolatot legyen képes kezelni”.

Qubit / PH

Legnépszerűbb cikkeink