Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kisokos: a vezeték nélküli fülhallgatók világa

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy a piac tele van jobbnál jobb vezeték nélküli fülhallgatókkal, gyakori, hogy elakadunk vásárlás előtt.

Mindenkivel előfordulhat, hogy látva a rengeteg terméket, a különböző márkákat és sokat ígérő technikai specifikációkat, egész egyszerűen elveszett a bőség zavarában. 

Szokásunk szerint összeszedjük a legalapvetőbb funkciókat, amiket egy ilyen eszköznek érdemes tudnia. Persze a döntés mindenkinek a saját dolga, de nem hátrány, ha tisztában vagyunk az alapokkal.

 

Szubjektív tesztek

Egyértelmű, hogy a legfontosabb a hangzás és a hangminőség, hiszen azért veszünk ilyen eszközt, mert szeretnénk vele telefonálni és zenét hallgatni. A hangzás teljes mértékben szubjektív, hiszen valakinek éppen optimális, addig másnak sok lehet a basszus, vagy a középtartomány. Persze az extrém audiophile termékekről nem beszélünk most, hiszen ezeknek az ára elég borsos, illetve sokan nem hisznek még a vezetékmentességben. Itt érdemes lehet a bevált márkák termékei között válogatni: ha volt egy készülék, amelynek tetszett a karakterisztikája, akkor a gyártó többi terméke is hasonlóan kellemes hangzású lesz. Persze el lehet olvasni a kapcsolódó teszteket a szimpatikus modellekről, de érdemes több véleményt is meghallgatni, hiszen mint írtuk, a hangzással kapcsolatban minden vélemény teljesen teljesen szubjektív.

Fontos szempont lehet még a vízállóság is. Ez leginkább abban az esetben fontos, ha melegben, esetleg edzések közben is rendszeresen használnánk a leendő terméket. Ennek biológiai oka van: izzadunk. A fejbőrünk és fülünk ilyenkor nagy mennyiségű verejtéket termel, ami kárt tehet egy műszaki eszközben, de szerencsére a legtöbb vezeték nélküli fülhallgató már jól bírja az ilyen igénybevételt.

A megfelelő kialakítás sem mindenki számára ugyan olyan jó – testi adottság, hogy ki milyen hallójárattal rendelkezik. A gyártók ezt felismerték és a cserélhető fülbetéteknek köszönhetően próbálnak arra törekedni, hogy mindenki megtalálhassa a saját füléhez passzoló változatot. Persze ez sem garancia a kényelemre, ezért érdemes olyan terméket választani, ami ezen a téren nem egyetlen alternatívát nyújt, hanem különböző méretű és keménységű füldugókkal rendelkezik.

 

Jó hangzás, sokáig

Sokan nem törődnek a zajszűrés fontosságával egy vezeték nélküli fülhallgató kapcsán, pedig ez szinte legalább annyira fontos, mint a hangzás minősége. Az ok meglehetősen egyszerű, hiszen leginkább olyan közegben használjuk, ahol folyamatos és jelentős zajhatás érhet minket kívülről, gondoljunk csak egy tömött buszra vagy egy boltra. Ha nem rendelkezik megfelelő zajszűréssel, drasztikusan romolhat a hangminőség, miközben nem tudjuk majd az elvárt minőségben élvezni a zenét, vagy lebonyolítani egy hívást. Persze a passzív zajszűrő is megoldás, de a leghatásosabbak mindenképpen az aktív technológiára épülő alternatívák. Annak ellenére, hogy ezeknek jelenleg még feláruk van, megéri ilyet választani. Ezek olyan frekvenciájú zajt generálnak, ami gyakorlatilag megszünteti a külső hangzavart, amitől közel olyan összhatás várhat ránk, mintha egy zárt szobában ülve hallgatnánk a zenét.

Meglehetősen lényeges pont a vezeték nélküli fülhallgató kiválasztásakor az irányíthatóság. Ahány gyártó, annyi megoldás, de az érintőpanelek, esetleg gombok megkönnyíthetik a használatot. Érdemes olyat választani, ami rendelkezik hangerőszabályzóval, illetve fontos lehet az is, hogy könnyen tudjunk hívást fogadni és szükség esetén meg tudjuk állítani a zenét. 

Mivel hordozható eszközről van szó, érdemes időt szánni az üzemidő kérdésére is. A legfontosabb, hogy tudjuk, mennyi ideig használnánk a mindennapokban a terméket. Amennyiben huzamosabb használatra tervezzük, akkor érdemes olyat választani, ami képes egész nap kiszolgálni minket. Több modell is van, amely rendelkezik töltőtokkal, így pár percre letéve a fülhallgatót, további üzemidőt nyerünk, arról nem is beszélve, hogy  a tok védi, illetve ki is kapcsolja a készüléket, ha éppen nem használjuk. 

 

Pénzért minőséget

Pontos véleményt nehéz mondani egyes termékekről, viszont – mint fentebb is említettük – érdemes alaposan végiggondolni, mire és mennyit használnánk az eszközt, mert ezzel jelentős összeget spórolhatunk. Sajnos a fülhallgatók kipróbálására érthető okokból nincs lehetőség, de a netes fórumok olvasgatása hasznos lehet, hiszen, ha több ember mondja el tapasztalatát egy adott termékről, akkor átfogóbb és tisztább képet kaphatunk róla. Csábító alternatíva lehet az olcsó, ázsiából rendelthető eszköz, ám ez anyag- illetve hangminőségben jócskán elmarad attól, amit elvárnánk. 

Árban egyébként nincs határ, a belépő szintű zajszűrős Xiaomi már 12 ezer forint környékén beszerezhető, még az audio-eszközeiről ismert Bang & Olufsen megoldása közel tízszer annyiba kerül. 

 

Szabó Ákos

Legnépszerűbb cikkeink