Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csomagolhat a Természettudományi Múzeum

Létrehozva:

A Természettudományi Múzeum kiállítási területe | Fotó: Pesti Hírlap archív

Nem gondolják át, sőt felgyorsítják a Természettudományi Múzeum vidékre költöztetését.

Ami a múzeumi szakma által egyébként ellenzett költözés várható dátumát illeti, a miniszteri biztos úgy fogalmazott: „még nincs pontos időpont.”

Április 15-én állt munkába az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető Kásler Miklós felkérésére L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, hogy miniszteri biztosként előkészítse a múzeumi integrációt. Az már a munkaköri leírását taglaló miniszteri rendeletből is kiderült, hogy elsődleges feladata lesz a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonásának előkészítése, ám a múzeumi szakma egy része bízott abban, hogy az integráció során legalább újra átgondolják a Természettudományi Múzeum évek óta tervezett, ám a szakma által ellenzett, és egyelőre el sem indított Debrecenbe költözését. Mostanáig bízhattak ebben.

 

Kész a hatástanulmány

A miniszteri biztos ugyanis most egyértelművé tette, hogy költözik a gyűjtemény. L. Simon László a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban beszélt arról, hogy az elmúlt napokban is egyeztetéseket folytatott az intézmény főigazgatójával abban az ügyben, hogy a kiállítási daraboknak mekkora része költözhet át Debrecenbe. Kijelentette: elkészült a költözés lehetőségét feldolgozó tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg. Ebben hatástanulmány is szerepel, L. Simon szerint ez alapján később döntenek majd arról, mi megy Debrecenbe, és mi az, ami marad a fővárosban. Ami a költözés várható dátumát illeti, a miniszteri biztos úgy fogalmazott: „még nincs pontos időpont.”

A szaktárca mindenesetre felgyorsítaná a folyamatot. „A Magyar Természettudományi Múzeum Nemzeti Múzeumba való visszatérése segítheti a múzeum felfuttatását és a debreceni költözés dinamizálását” – tette egyértelművé a minisztérium várakozását és célját Rétvári Bence, az Emmi államtitkára abban az április 29-i válaszban, melyet a Párbeszéd politikusa, Mellár Tamás országgyűlési képviselő „Mi az oka a Természettudományi Múzeum és Nemzeti Múzeum összevonásának?” című írásbeli kérdésére adott. Vagyis Rétvári is világossá tette: a múzeumi integráció okán nemhogy átgondolná a kormány a költözést, hanem ellenkezőleg: ennek felgyorsítása a cél. Konkrétan erre kérdezett rá a szaktárcánál a 168.hu is, még L. Simon miniszteri biztosi mandátumának megkezdése előtt, ám az április 12-én feltett kérdéseinkre 3 hét alatt sem érkezett semmilyen válasz.

L. Simon nyilatkozatából és Rétvári államtitkár írásbeli válaszából viszont a két múzeum összevonása – ami a tárca szerint az „országimázs építésében is tartogathat potenciált” – mellett kiderült, hogy a debreceni költözés közelgő tény. Még akkor is, ha – mint arra Mellár is utalt a kérdésében – ezt a lépést a múzeumi szakma hevesen ellenezte, lakossági tiltakozás is indult miatta, és a Fővárosi Önkormányzat is kérte, hogy ha már muszáj, akkor Debrecen helyett inkább költöztessék a múzeumot a Józsefvárosi Pályaudvar területére, ahol az elkészült, de még meg nem nyílt Sorsok Háza mellett húzhatnának fel a gyűjteménynek egy új épületet. A jelek szerint ugyanis a költözés terve mögött a kormányzat részéről nemcsak Debrecen „helyzetbe hozása” húzódik meg – a 2011-es alkotmányozás során az is felmerült, hogy Budapest helyett Debrecen legyen Magyarország fővárosa –, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemé (NKE) is.

Olyannyira, hogy egy tavaly őszi kormányhatározat is utal arra, hogy a múzeumnak most otthont adó terület az NKE kezelésébe kerülhet. Eszerint „a kormány egyetért az Egyetem infrastruktúrájának további fejlesztésével, a szükséges rekonstrukciós munkálatok elvégzésével, valamint kulturális tér és további irodai kapacitás funkcióváltással történő kialakításával a Ludovika Campuson.” Ahogy Debrecen tárt karokkal várná a múzeumot, az NKE is szívesen „lecsapna” a felszabadult területre – legalábbis a kerületi lap, a Józsefváros újság kérdésére tavaly ősszel azt válaszolták: „Amennyiben a múzeum költözik, az NKE birtokba fogja venni ezeket az ingatlanrészeket, ahol az egyetem szervezeti egységei kapnak majd helyet.” A 168.hu múzeumi integrációval és az NKE esetleges terjeszkedésével kapcsolatos kérdésére most szűkszavúbban nyilatkozott az Egyetem, csak annyit írtak, hogy „a múzeum jövőbeni sorsával kapcsolatos döntések meghozatala a Kormány hatásköre, ebben a folyamatban az NKE nem vesz részt, ahogy eddig sem tette. A Magyar Természettudományi Múzeum jelenleg is a Ludovika épületeiben működik, együttműködésünk az intézménnyel kiváló.”

 

Egyéb összevonások

A 168.hu a múzeumi integrációval és a két intézmény jövőjével kapcsolatos kérdéseit eljuttatta Bernert Zsoltnak, a Természettudományi Múzeum főigazgatójának, valamint Varga Benedeknek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának – aki, mint kiderült, mandátumának 2021. június 30-i lejárta után megbízott intézményvezetőként fogja irányítani a múzeumot, viszont emellett „aktív szerepet vállal majd a múzeum strukturális átalakításának, és a múzeumi szféra megújításának kidolgozásában” –, de választ egyiküktől sem kaptunk az elmúlt hetekben.

L. Simon László megbízatása azonban távolról sem csak a két intézmény sorsát érinti, hanem több más múzeum jövőjét is befolyásolja. A miniszteri biztos kinevezési feladatlistájában is szerepel például „a további muzeális intézmények, különösen az Iparművészeti Múzeum Nemzeti Múzeumba történő integrálásának vizsgálata.” Erről a Nemzeti Múzeum főigazgatója mellett kérdeztük Cselovszki Zoltánt, az Iparművészeti Múzeum főigazgatóját, de ő sem válaszolt. A múzeumi integráció témáját érintően több kérdést is küldtünk a legnagyobb szakmai civil szervezet, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnökének, Bereczki Ibolyának, de tőle sem kaptunk választ.

Azt egyébként L. Simon László is elismerte: nem kizárt, hogy más múzeumok működését is megvizsgálják. A miniszteri biztos korábban, szintén a KeljfelJancsi című műsorban beszélt erről, hozzátéve, hogy hogy múzeumi szakemberekkel és vezetőkkel, valamint a szakszervezetekkel kívánnak majd egyeztetni. Azt is mondta, hogy a kinevezése előtti hetekben sokat beszélgettek Kásler miniszterrel a múzeumi rendszer sorsáról, az átalakítási folyamatban pedig ő maga nem csupán végrehajtó lesz, szabadsága lesz abban, milyen integráció valósul majd meg.

 

168.hu / Lengyel Tibor

Legnépszerűbb cikkeink