Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az olimpia a tét a magyar taekwondósoknak

Létrehozva:

Taekwondo utánpótlás edzés. | Fotó: Pozsonyi Roland

Péntektől vasárnapig Szófiában rendezik a taekwondósok selejtező versenyét, ahol az olimpiára négy, a paralimpiára két versenyző harcolhatja ki az indulási jogot.

Az eredetileg januárra tervezett versenyt a koronavírusjárvány miatt elhalasztották. Akkor a Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség elnöke a Pesti Hirlapnak elmondta, ez a halasztás jól jött a mieinknek, hiszen négy magyar versenyzőnek van esélye kvalifikálnia magát az olimpiára, ám az ősszel ketten – Józsa Levente és Füredi Rebeka – elkapták a koronavírust, míg Patakfalvy Luca sérüléssel bajlódott. 

„Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy nem véletlenül hangoztatják a sportkórházban azt, hogy a profi versenyzőkre másként hat a vírus. Volt olyan, hogy a betegség után három héttel az egyik versenyzőnél 3 rúgás után száznyolcvanas pulzust mértünk. Mindkét, a betegségen áteső sportolónál a fokozatosság elvét követve engedtünk a visszatérést, de lényegben az elejétől kellett kezdeni a felkészülést” – mondta lapunknak januárban a sportvezető.

Hogy azóta sportolóink „utolérték” magukat, azt bizonyítja a Szófiában rendezett Európa-bajnokság, ahol versenyzőink sporttörténelmet írtak. Salim Omar megszerezte hazán első Eb-aranyát, Patakfalvy Luca pedig bronzérmet szerzett. A két érem mellett a többi indulónk is jól teljesített. Közülük most négyen visszatérnek Szófiába, ahol immár az olimpiai kvóta a cél.

„Egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a megszokott nyolc súlycsoporthoz képest az olimpia programjában csak négy szerepel, így sokkal sűrűbb lesz a mezőny. Az Európa-bajnokság óta azon dolgozik mindenki, hogy a kontinensviadalon látott kisebb hiányosságokat kijavítsák. A versenyzőkben meglévő elszántság, elhivatottság, harci kedv feljogosít bennünket arra, hogy derűlátók legyünk. Egy kvóta egyáltalán nem irreális, de ha minden jól sikerül, akár kettő is összejöhet” – összegezte az esélyeket a szövetség első embere, aki hozzátette, paracsapatunk két fővel indul a kvalifikációs tornán. Kettejük közül D. Kiss Zoltán a rutinosabb versenyző, aki korábban már bejutott az Eb-elődöntőbe, viszont most meg kell nyernie a versenyt az olimpiai induláshoz. Ugyanezt kéne elérnie Fülöp Attilának is aki nagyobb nemzetközi eredményt nem tud korábbról felmutatni, de azért okozhat kellemes meglepetést.

 

*

A szófiai olimpiai selejtező programja

Péntek – Nők, 67 kg: Füredi Rebeka. Férfiak, 58 kg: Salim Omar.

Szombat – Nők, 57 kg: Patakfalvy Luca. Férfiak, 68 kg: Józsa Levente.

Vasárnap (paralimpiai selejtező) – Férfiak, K44, 75 kg: Fülöp Attila, +75 kg: D. Kiss Zoltán.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink