Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

L. Simon: Az ingyenesség is sokba kerül

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A politikus miniszteri biztosi megbízása kapcsán szó esett a Természettudományi Múzeum kiköltözéséről is.

Abban bízom, hogy a 2022-es választások eredményétől függetlenül célba érhet a Nemzeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum integrálásának terve – jelentette ki L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

A politikus miniszteri biztosi megbízása kapcsán szó esett a Természettudományi Múzeum kiköltözéséről is, amelynek egyelőre még nincs meg a pontos dátuma. L. Simon László elmondása szerint az elmúlt napokban egyeztetéseket folytatott az intézmény főigazgatójával arról, hogy a kiállítási daraboknak mekkora része költözhet át majd Debrecenbe. Emellett kijelentette: elkészült a költözés lehetőségét feldolgozó tanulmány, amit a kormány rendelt meg – ebben hatástanulmány is szerepel, aminek segítségével később döntenek majd arról, mi megy Debrecenbe és mi az, ami marad a fővárosban.

A kormánybiztos hangsúlyozta: fontos, hogy vidéken is legyenek olyan intézmények, amelyeket sokan látogatnak, különösen azért, mert a vidéki múzeumok látogatottsága alulmúlja a fővárosi múzeumokét. Kiemelte: a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottságát meg sem közelíti egy múzeum sem. Felsorolásában megemlítette, hogy a Szépművészeti Múzeum egy sikeres évben 500 ezres látogatottságot tud elérni, míg vidéken csak a Nyíregyházi Állatkert tud hasonló számokat hozni, az egri Dobó István Vármúzeum pedig jó esetben 400 ezer látogatóval büszkélkedhet. Ezt követően hatalmas a szakadék – mondta L. Simon. 

Álláspontja szerint ebbe a térbe egy új állami intézménnyel belépni kifejezetten jó koncepció, emiatt is van napirenden egy esetleges integráció a Nemzeti Múzeum és Természettudományi Múzeum között. L. Simon elmondása szerint az elmúlt napokban elkezdte végigjárni azokat az állami tulajdonban lévő ingatlanokat, amelyek múzeumi raktározás céljára, időszaki kiállítások megtartására alkalmasak lehetnek. Kiemelte: a debreceni múzeum épülete a következő kormányzati ciklus közepére, második felére lehet meg, majd hangsúlyozta: bízik abban hogy a 2022-es választások eredményétől függetlenül célba érhet a múzeumok strukturális átalakítása. 

A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nem ért egyet a múzeumok látogatási kedvezményeivel, főleg nem a járvány múzeumokra gyakorolt hatását figyelembe véve. Elmondása szerint még a szocialisták kormányzása alatt vezették be az állandó kiállítások ingyenességét, azonban mint kiderült, sem az ingyenesség, sem pedig a fizetősség nincs komolyabb kihatással a látogatási számokra. L. Simon úgy véli, a kulturális területen létrehozott értékek devalválódásához hozzátesz, ha ingyenesen adnak jegyeket, a múzeumi belépők esetében pedig plusz pénzügyi teher kerül az intézményekre, ugyanis az ingyenes jegy után is meg kell fizetni az áfát az érvényben lévő jogszabály szerint. Nincs ingyenes mozi, színház, miért kéne ingyenes múzeum? – tette fel a kérdést L. Simon László.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink