Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Közös listák alakulnak Franciaországban

Létrehozva:

Renaud Muselier a kampányindító sajtótájékoztatóján | Fotó: AFP / Nicolas Tucat

Macronék a legnagyobb ellenzéki párttal lépnének szövetségre.

A francia jobboldali ellenzékben egyre hevesebb vitává fajult hétfőn az a megállapodás, amely alapján a júniusi regionális választásokon a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d’Azur régióban a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságiak (LR) és Emmanuel Macron államfő pártja közös listát állít.

A hétvégén tető alá hozott megállapodás értelmében a Köztársaság lendületben (LREM) kormánypárt nem indít külön listát a régióban, hanem a kormánypárti politikusok csatlakoznak a régiót jelenleg vezető konzervatív Renaud Muselier listájához, s Muselier lesz a közös lista vezetője a június 20-án és 27-én esedékes kétfordulós választásokon.

Az LR-LREM közös lista célja köztársasági frontot létrehozni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel szemben, amelynek listáját egy korábban az LR-ben politizáló, országosan ismert politikus, Thierry Mariani vezeti.

Jean Castex miniszterelnök, aki szintén az LR-ből érkezett a kormány élére, támogatásáról biztosította a közös listát, és egy vasárnapi lapinterjúban úgy értékelte, hogy a dél-franciaországi politikai erők egyesülése egyik példája a francia politika átalakulásának.

A szintén a jobboldalról érkezett, de ma már az LREM színeiben politizáló Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a dél-franciaországi szövetség az „összebékíthetetlen jobboldal végleges válását” jelenti.

A tárcavezető az RTL rádiónak adott interjújában úgy értékelte, hogy a törés a 2017-es elnökválasztás két fordulója között történt, amikor a jobboldalon „egyesek nem voltak hajlandóak választani az akkori (Marine le Pen vezette) Nemzeti Front és Emmanuel Macron között, míg mások úgy döntöttek, hogy támogatják Macront”. 

A dél-franciaországi régióelnököt ugyanis saját pártja, az LR támogatása megvonásával fenyegette meg, amiért már az első forduló előtt megállapodott a kormánypárttal.

Renaud Muselier „nem kaphatja meg az LR támogatását” – mondta vasárnap este Christian Jacob, a Köztársaságiak vezetője, aki szerint az első fordulónak a meggyőződésekhez való hűséget, egyértelműséget, az elköteleződést és a természetes szövetségeket kell tükröznie. Kezdeményezésére a párt vezetősége kedden rendkívüli ülést tart a kérdésről.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink