Connect with us

Kiemelt hírek

Megszólalt a Spirit FM a Klubrádió egykori Frekvenciáján

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Sokan úgy látják, ez a kormánytól független nyilvánosság szűkülésének újabb állomása.

Ma indítja el a műsorszórást a Spirit FM a Klubrádió korábbi frekvenciáján, amelyre ideiglenes frekvenciaengedélyt kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Az esemény nyomán a napokban számos értelmiségi és médiaszereplő megszólalt.

Minden jel arra mutat, hogy újabb médiatörténeti pillanat a mai: elindítja ideiglenes sugárzását a Hit Gyülekezetéhez erős szálakon köthető Spirit FM rádió a Klubrádió korábbi frekvenciasávjában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még április elején döntött arról, hogy május 3. és október 29. között ideiglenes kereskedelmi rádiós szerződést köt a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesülettel. Az ügy előzménye, hogy az NMHH márciusban eredménytelennek minőstette a Klubrádió frekvenciasávjára kiírt pályázatot, miután a Klubrádió pályázatát sokak szerint mondvacsinált indokokkal érvénytelennek minősítette. Az ügy nagy port kavart, az Európai Parlament ülésterméig is eljutott.

 

Értékes frekvencia

A frekvenciasávért eredetileg a Spirit FM is versenybe szállt, de kizárták, viszont ideiglenes használatra vonatkozó kérelmüket befogadta Médiatanács. A 92,9 az egyik legértékesebb fővárosi frekvencia: a vételkörzetében több mint 3 millió ember él. A Klubrádió napi hallgatottsága korábban a frekvenciának köszönhetően 150-200 ezer fő volt, míg a Spirit FM korábbi frekvenciáján, a 87,6-on ennek töredékét, mindössze néhány ezer főt volt képes elérni idáig.

„Nem ismerünk a Médiahatóságnak olyan frekvencia-döntését, ami ne közvetlenül a kormány érdekeit szolgálná. Ez a döntéshalmaz, amiről most beszéltünk, szintén ebbe a sorba illeszkedik” – mondta Hargitai Miklós, a Magyar Újságírószövetség (MÚOSZ) elnöke a 168.hu KeljfelJancsi című reggeli műsorában. Hargitai hozzátette: „aki frekvenciát kap a médiahatóságtól, az legalábbis gyanakodjon rá, hogy valami olyasmit csinál, amivel a kormánynak vagy a kormánypártnak az érdekeit szolgálja.” Hargitai a műsorban rámutatott, hogy az alaptörvény szerint a médiaszabályozásban a sokszínűség és pártatlanság elvének kellene érvényesülnie, ez azonban súlyosan sérült akkor, amikor a Klubrádió elveszítette a frekvenciáját. Szerinte ezzel a döntéssel az országnak a nagyobbik fele maradt sokszínű és pártatlan tájékoztatás nélkül. „Most már az éterben gyakorlatilag csak olyan rádiók szólnak, amelyek így vagy úgy, de a kormány az üzeneteit tolmácsolják” – fogalmazott a szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője.

 

Szűkülő médiatér

„Amikor a Spirit FM bejelentkezett a Klubrádió frekvenciájára, az egy olyan pillanat volt, ami összekovácsolhatta volna az újságírókat, közszereplőket is, és el lehetett volna mondani, hogy ez nem volt annyira helyes” – fogalmazott Dévényi István, a Magyar Hang újságírója, aki szerint még az is megtörténhetett volna, hogy a Spirit FM tulajdonosai belátják a helyzetben rejlő súlyos morális dilemmát, ez a szembenézés azonban elmaradt.

A KeljfelJancsiban megszólalt Szalay Dániel, a Média1 szakmai portál alapító főszerkesztője is, aki hosszú évek óta elkötelezett szakértője a magyarországi médiapiacnak. Szalay, aki a Spirit FM rádióállomáson saját műsort sugároz, azt mondta, bízott abban, hogy lesz még egy szabad frekvenciasáv, és az egyiket a Klubrádió, a másikat a Spirit FM fogja megkapni. Fiala János műsorvezető kérdésére Szalay arról is beszélt, nem érzi problematikusnak, hogy a Spirit FM-en adják a műsorát, mint mondta, ő nem munkatársa rádiónak, ott csupán a podcastjait sugározzák.

Bozóki András, a CEU professzora úgy látta, a most zajló események beleilleszkednek abba a folyamatba, amely a magyarországi médiatér kormánytól független részének folyamatos szűkülést jelenti. Bozóki az eseményt a Mozgó Világ című folyóirat 80-as évekbeli beszüntetéséhez és átalakításához hasonlította, s mint mondta, nem zárható ki, hogy azok a médiaszereplők, amelyek most morálisan vitatható módon kerültek pozícióba, később bebizonyítják, hogy tisztességesen tudnak működni.

 

Autós nemzet

Tamás Gáspár Miklós filozófus levélben szólított bojkottra a az ATV csoporthoz tartozó rádióval és egyéb médiumokkal szemben, szerinte az értelmiségieknek meg kellene fontolniuk, hogy távol maradjanak a médiacsoport műsorszolgáltatóitól, ám mint mondta, a politikai szerelőkre, politikusokra ez nem vonatkozik.

Szerinte a rádiófrekvenciák kormányzati leuralása azért is káros az információhoz való hozzáférés szempontjából, mert a Magyarországon még mindig a rádió az egyik leghatékonyabb médium. „Ez egy autós nemzet, egy ingázó nemzet, az emberek órákat ülnek az autóban, és rádiót hallgatnak. A rádió a leghatékonyabb, ott pedig jelenleg az Orbán-féle MTI-nek a politikai közleményeit lehet hallani” – fogalmazott a filozófus.

Németh S. Szilárd, a Spirit FM vezérigazgatója a csütörtökön megjelenő 168 Órában ad interjút.

 

PH

Legnépszerűbb cikkeink