Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gasztro: belvárosból a Patinás Külvárosiba

Létrehozva:

Fotó: Patinás Klub Étterem és Kávéház

A pandémia miatt minden vendéglátóhelyen újra kell gondolni a kínálatot.

Többször újranyitó étterem konyháját vezetni olyan, mint a szembekötős játék. Kétszer megfordítanak a tengelyed körül, és amikor leveszik a kendőt, már azt sem tudod, merre van az előre.

Halász Krisztián is ilyen időszakban lett az újpesti Patinás Klub Étterem és Kávéház konyhafőnöke. Az ő szakmai pályája még színesebb, mint az átlag, mert a pesti belvárosból, a Hold utcai piac nyüzsgő street foodjából és a Stand 25 csapatából igazolt át a 90-es évek legendás Külvárosi éttermét folytató üzletbe. Széll Tamás mellett a szakma olyan magasiskolájában részesült, aminek két évvel ezelőtt bőven volt vendégköre.

De a külváros nem a belváros. A külvárosi konyha persze egyáltalán nem rosszabb minőséget jelent, hanem más igényeket, és ma már alaposan megváltozott fizetőképes keresletet is. Ebben a mátrixban kell újrapozícionálni az újpesti éttermet is, ahol annak idején színészek, sportolók voltak törzsvendégek, és nem számított rendkívüli esetnek, hogy a pesti szállodákból érkező taxiból egy-egy, Budapesten filmet forgató világsztár szállt ki. És mivel ők előzetes asztalfoglalás nélkül érkeztek, türelmesen kivárták, amíg asztalt kaptak a mindig telt házban.

A Külvárosi helyén már tavaly tavasszal is próbálkozott az újranyitással a Patinás, de el kellett halasztani a járvány miatt. Most abban bíznak, hogy lassan, lépésenként, ismét fogadhatnak vendégeket az angol pubok világát idéző belső térben és a belső udvar teraszán.

De ki lesz a vendég és milyen legyen a kínálat? Halász Krisztiánra és az étterem most formálódó új csapatára is ez a többismeretlenes egyenlet vár. Míg az ételkészítés módján, technikáján a pesti belvárosban egyszer-kétszer csavarni kellett, mert ezt várták el a vendégek, itt fontos szempont lesz az egyszerűség, a közérthetőség. A Michelin csillagos helyen alapkövetelmény volt a különleges alapanyag, a Patinás ételválasztékába viszont a közismert húsfajtákat építették be a baromfitól a báránycsülkön át a bélszínig. Krisztiánnak az olasz konyha az egyik kedvence, mellette az ázsiai, aminek változatos ízvilágát szeretné megmutatni a külváros vendégeinek is.

Az étteremnyitás tavaly decemberben az elviteles-házhozszállítós időre esett, amikor naponta más menüt főztek. A választékot egy prémium ajánlattal bővítették, ami azoknak kedvezett, akik szeretik kipróbálni az újdonságokat. Ezt tervezik megtartani, és ár-érték arányban széthúzni a kínálatot. Az biztos, hogy a rántott csirke és spenótos lasagne megmarad, mert ezeket az ételeket sokan kedvelik.

Ha végre valóban kinyit a Patinás, és reggeltől estig, a reggelitől a vacsoráig fogadhatja vendégeit, akkor a konyhafőnök figyelmét a tálalásra összpontosítja majd. Mert akár belváros, akár külváros, az ételnek nemcsak finomnak, hanem szépnek, gusztusosnak is kell lennie.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink