Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Svédországban alakul az új Szilícium-völgy

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Egyre több gigantikus techcég veti meg a lábát Stockholmban.

A Spotifytól a Minecraftig sok milliárdos nagyvállalat számára vált vonzóvá a svéd főváros az utóbbi időben – írja a Bloomberg nyomán a 168.hu. Ami a GDP-arányos tőkebefektetést illeti, Svédország második az Európai Unióban: csak Luxemburg előzi meg.

Az Atomico felmérése szerint Svédország első helyre tört Európában az egy főre jutó befektetett tőkét tekintve, megelőzve Írországot és az Egyesült Királyságot. A zenelejátszó alkalmazás és az online játékok mellett online fizetős rendszerek és elektromos autótöltő állomások üzemeltetői is megvetették a lábukat az országban.

Az amerikai vállalatok mellett a feltörekvő svéd startupokra is érdemes egy pillantást vetni. Az online fizetős rendszerekkel foglalkozó Trustly Group értéke éppen ebben a hónapban lépte át az egymilliárd dollárt. Az ügyvezető igazgató szerint nem véletlen, hogy éppen Svédországban van ennyi sikeres feltörekvő vállalkozás. „A svédek gyorsan rákapnak az új szolgáltatásokra, termékekre” – mondta Oscar Berglund egy interjúban.

„Minden százezer lakosra jut 0,8 milliárdos értékű techcég, ezzel Stockholm a legnagyobb központ a Szilícium-völgyön kívül” – mondta Sarah Guemouri, az Atomico felmérésének egyik szerzője. Svédországba eddig 1,8 milliárd euró kockázati tőke áramlott csak ebben az évben, tavaly pedig egész évben 2,9 milliárd euró.

Svédországban nagy hagyománya van a befektetéseknek. A Wallenberg és Stenbeck családok ma is uralják a részvénypiac nagy részét. A Wallenberg-családhoz tartozó EQT az utóbbi időben Európa egyik legértékesebb, magánkézben lévő részvénytársaságává nőtte ki magát.

Ami a GDP-arányos tőkebefektetést illeti, Svédország második az Európai Unióban: csak Luxemburg előzi meg.

A szárnyaló gazdasághoz sokat hozzátesz a fintech szektor, vagyis a online pénzügyekkel foglalkozó ágazat. Eva Alfredsson, a Tillväxtanalys elemzője szerint 450 cég működik Svédországban a fintech szektorban, köztük a Klarna és a Trustly. „Svédország a világ egyik leginnovatívabb országa: vállalkozást indítani és működtetni is egyszerű” – mondta Alfredsson. Hozzátette: már az 1990-es években lefektették ennek az alapjait, amikor a kormány egy programon keresztül számítógépet biztosított a háztartásoknak, ezáltal idejekorán megismerkedhettek a digitális térrel.

Ráadásul, Svédországban már nemigen használnak készpénzt, ez pedig lehetőséget biztosít a fintech vállalatoknak, hogy alternatív fizetési módszerekkel kísérletezzenek.

Digitális előny

A Spotify egyik kezdeti támogatója, Par-Jorgen Parson szerint az emberek miatt ennyire könnyű Svédországban vállalkozni. „A munkavállalók digitális kompetenciái jóval meghaladják azt, amit a többi országban tapasztalhatunk” – mondta Parson. Hozzátette: a hierarchia nélküli munkakörnyezetnek, és a magas iskolázottságnak köszönhetően alacsonyabb tőkéből is ki lehet hozni a maximumot.

A szociáldemokrata kormány és a jóléti állam folyamatos támogatása ellenére a nagyvállalatoknak is kedvezőek a feltételek Svédországban, többek között a munkavállalók magas iskolázottsága, a vállalkozási feltételek és az adórendszer miatt. A sok sikeres vállalkozó, ügyvezető és befektető útja pedig példaként is szolgál a többieknek.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink