Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Őrizetbe vették az Vörös Brigádok hét tagját

Létrehozva:

A Vörös Brigád leginkább megrázó merénylete Aldo Moro olasz miniszterelnök meggyilkolása volt. | Fotó: Leemage / AFP

További három egykori terroristát még keresnek.

Olaszország kérésére őrizetbe vették szerdán Franciaországban a Vörös Brigádok terrorszervezet hét volt tagját, akiket az 1970-80-as években elkövetett terrorcselekményekért már elítéltek hazájukban.

További három egykori terroristát még keresnek – jelentette be a francia elnöki hivatal szerdán. A tájékoztatás szerint az olasz kérelem eredetileg kétszáz emberre vonatkozott. Az Elysée-palota arra is felhívta a figyelmet, hogy az elnöki döntés szigorúan követi a Francois Mitterrand korábbi szocialista államfő által bevezetett francia doktrínát, amely menedéket biztosít a Vörös Brigádok volt tagjainak, kivéve, ha vér tapad a kezükhöz.

Olaszország évek óta kéri Franciaországtól a szélsőbaloldali terroristák kiadatását. Azokról van szó, akik az egykori Vörös Brigádok terrorszervezet tagjaiként 1968 és 1982 között erőszakos akciókat és véres merényleteket követtek el, majd a szomszédos Franciaországba menekültek. Az elmúlt negyven évben azonban Franciaország csak két kiadatási kérelmet fogadott el, mindkettőt Jacques Chirac elnöksége idején: 1995-ben Paolo Persichettiét, akit 2002-ben adtak ki Olaszországnak, majd 2004-ben Cesare Battistiét, aki az 1990-es évek óta élt francia földön, de aztán onnan is elmenekült. Végül Bolíviában tartóztatták le, és két évvel ezelőtt adták ki az olasz hatóságoknak. 

A francia elnöki hivatal szerdai közleménye szerint a tíz kiadható személy kiválasztása „több hónapos, jelentős kétoldalú előkészítő munka eredménye, amely a legsúlyosabb bűncselekményekre koncentrált”. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter közleményben dicsérte az olasz és a francia hatóságok közötti együttműködést és kiemelte, hogy „senki nem menekülhet el a felelősség és a másoknak okozott fájdalom elől”.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink