Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony szerint a fővárosi idősotthonok és hajléktalanszállók lakói és dolgozói is biztonságban vannak

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Dimény András

A főpolgármester közzétett egy táblázatot a fővárosi idősotthonok, hajléktalanszállók beoltott lakói és dolgozói védettségéről.

E szerint a beoltottak 1 százalékánál nem volt kimutatható antitest, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ne lennének védettek.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, megvizsgáltatták a legveszélyeztetettebb fővárosi intézmények lakóit és dolgozóit, arra vonatkozóan, hogy van-e védettségük a két oltás után. „Félrevezető táblázatok gyártása helyett inkább ezzel kellene foglalkoznia a kormánynak is. Nem a vakcina típusa a fontos, hanem az, hogy megfelelő védelmet nyújt-e a megbetegedéssel szemben” – írta a főpolgármester Facebook-oldalán.

Karácsony elmondta, a fővárosi fenntartású idősotthonokban 2877 ellátott és 1588 munkatárs, míg a hajléktalanellátásban 1172 ellátott és 427 dolgozó vette fel az oltást. Közülük véletlenszerűen választották ki azt a 992 főt, aki már mindkét oltását megkapta.

„Az alább megosztott grafikon az ő eredményeiket mutatja. Összesen 1 százalék, vagyis 11 esetben nem volt kimutatható antitest, ami a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem jelenti, hogy ne lennének védettek, csak az antitest a vérükben nem haladta meg a határértéket, az 50 U/mL-t” – tette hozzá.

A vizsgálat célja az volt, hogy megnézzék, kialakult-e a nyájimmunitás azokban az intézményekben, amelyek fokozottan ki vannak téve a járványnak. „A nem védett személyekre továbbra is figyelnünk kell, azonban ők annyira kevesen vannak, hogy már nem alakulhat ki járványgóc, tehát a bentlakók és a dolgozók is biztonságban vannak” – írta, hozzátéve: „Nekünk továbbra is az a legfontosabb, hogy megvédjük az embereket. Ehhez pedig vizsgálatok kellenek, nem légből kapott táblázatok, légből kapott adatokkal.”

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink