Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Érzékenyebb az ökoszisztéma a tenger mélyén, mint gondolták

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Először demonstrálták a mélytengerek óriási mértékű és rendkívül különleges faji sokszínűségét és helyi különbözőségeit. A Kölni Egyetem Zoológiai Intézetének ökológusai az Atlanti- és a Csendes-óceán 20 mélytengeri medencéjét hasonlították össze. 

A Hartmut Arndt kutató vezetésével húsz év alatt gyűjtött adathalmaz elsőként teszi lehetővé az eukarióták (sejtmaggal rendelkező organizmusok – változatosságának összehasonlítását) – olvasható a Science Daily című tudományos hírportálon.

A 4000-8350 méteres mélységből vett üledékminták, a kizárólag a mélytengerekben megtalálható populációk szekvenálása és tenyésztése, majd molekuláris elemzések eredményeként a szakértők képet kaptak a mélytengerek biodiverzitásáról. 

A több mint ezer méter mélyben lévő mélytengeri talaj a Föld feszínének több mint 60 százalékát borítja, ezzel a bioszféra legnagyobb része. Mégis keveset tudni az ezen a szélőséges és hatalmas területen élő organizmusok diverzitásáról, elterjedési mintáiról és funkcionális jelentőségéről.

Amit biztosan tudni lehet: a klímaváltozás a víz melegedése, savasodása és oxigéntartalmának csökkenése révén már most hatással van erre az érzékeny ökoszisztémára. Ráadásul a mélytengerek iránt egyre nő az érdeklődés a nyersanyagkinyerés miatt is.

A tudósok korábban azt feltételezték, hogy a mélytengeri medencékben, amelyeket mind ugyanaz az alacsony, 0-4 Celsius-fok közötti hőmérséklet, azonos sótartalom, ugyanakkora nyomás és nagyon hasonló üledék jellemez, viszonylag kismértékű – és ugyanolyan – a faji sokszínűség.

„A molekuláris biológián és a tenyésztésen alapuló kutatásokat kombináló új megközelítéssel azonban nagyon specifikus és lényeges helyi különbségeket találtunk, csak a partvidéki régiók organizmusközösségeiben találtunk némi átfedést” – mondta Alexandra Schönle, a tanulmány vezető szerzője.

„Eredményeink szerint a mélytengerek fenekén lévő szerves anyagot a mikrobiális tápláléklánc különböző és korábban nem kellő mértékben számításba vett alkotóelemei hasznosítják újra és adják tovább a hálózatnak. Ez elengedhetetlen fontosságú a globális karbonáramlás megértése szempontjából” – fejtette ki Hartmut Arndt kutatásvezető.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink