Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem tudna magára nagypapa-szerepet osztani Máté Gábor

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A művész holnap, április 29-én ünnepli 66. születésnapját.

Ennek alkalmából a Katona József Színház igazgatója a 168.hu-n futó KeljfelJancsiban fiatalkorról, barátságokról, családról és a Covid utáni újrakezdésről beszélgetett Fiala János műsorvezetővel.

A rendező az évek során kiemelt figyelmet biztosított a munkájának, ami sok esetben a párkapcsolatai, és barátságai felbomlásához vezetett. Fiatalkora idején számos barátja hagyta el az országot, amelynek hatására később rá kellett ébrednie, hogy felnőtt korban barátságot építeni rendkívül nehéz.

Alapvetően akkor ijedt meg először az öregedéstől, amikor a hatvanadik születésnapját ünnepelte. „Ilyenkor az ember úgy érzi, bekerült a célegyenesbe, és onnan már csak egy irány van” – mondta. Megemlítette, egyre nehezebb számára a fiatalabb korosztállyal történő kommunikáció, majd felidézte, több mint tíz éve, 2007-2008 környékén kezdődött számára ez a probléma. Ez azonban nem érinti a gyermekeit, 33 és 36 éves utódjaival könnyen megérteti magát. Nemrégiben megszületett a második unokája is, azonban ennek ellenére sem tudna magára nagypapa szerepet osztani. 

Máté Gábor beszélt a nagyjából másfél évvel ezelőtt történt, a Katona József Színház rendezője, Gothár Péter zaklatási botránya után ellene elkövetett karaktergyilkosságok hatásáról is. A színházigazgató kiemelte: az eset okot adott a politikának, hogy ráugorjon a témára, amellyel a hatalom tulajdonképpen kompenzálni akarta az önkormányzati választásokon elszenvedett veszteségeit. Arra azonban nem számított Máté Gábor, hogy hamarosan személyessé válik az ügy, és a szakember igazgatói székből való elmozdítása lesz a cél.

„Azt gondoltam addig, hogy a színházigazgatás – hacsak nem a Nemzeti Színház igazgatója vagy –, nem egy politikai tisztség. Viszont a jelenlegi hatalom egyértelműsítette, hogy ez igenis egy politikai tisztség” – fogalmazott Máté Gábor.

A direktor tíz éve igazgatja a Katona József Színházat, és ugyan rendkívül érzékeny embernek tartja magát, sértettség miatt még nem rúgott ki senkit. Zsámbéki Gábor korábbi igazgató döntéseivel tisztában volt, ugyanis az ő vezetése alatt tíz évig a Katona főrendezője volt előtte, így a szakember jól ismerte a munkatársait, egyáltalán nem beosztottként tekint rájuk, hanem kollégákként. 

Igazgatói mandátuma lejárta utáni visszavonulásáról azt mondta: nehezen tudja elképzelni, hogy ne dolgozzon. Mindazonáltal megjegyezte: „van egy olyan kép előttem, hogy egy vidéki ház előtt borozgatva üldögélek, és nagyon tartósan leszarom az egészet.” 

A koronavírus-járvány enyhülésével és a színházak újranyitásával kapcsolatban nagyrészt osztotta L. Simon László képviselő tegnap, a KeljfelJancsiban tett kijelentéseit, miszerint nagyjából egy hónap múlva lehetnek előadások a színházakban, a nyár viszont a szabadtéri színházaké lesz.

A Lear király című darab bemutatóját május 27-re tervezik a Katona József Színházban, és ha minden igaz, élőben, nézők előtt tartják majd meg, azonban a színészek is megbetegedhetnek, ami Máté szerint mindent boríthat. Szerdán, tehát a mai nap folyamán a színházigazgatók találkozni fognak, és azt remélik, tudnak majd egyeztetni fenntartójukkal, a fővárossal a nyitás menetéről. Véleménye szerint a védettségi igazolványok ellenőrzése hasonló fennakadást okoz majd az intézményekben, mint amikor az őszi időszakban lázat kellett mérni a bejáratnál.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink