Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Foglalkozása: birkózó

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / PAP / Radek Pietruszka

Portré az ismét nagyot villantó Lőrincz Tamásról.

A Bp. Honvéd 34 éves birkózója negyedik Európa-bajnoki címét gyűjtötte be. Ráadásul úgy nyert most Varsóban, hogy igazából felkészülésnek szánta az Eb-t. Felkészülésnek az olimpiára, ahol szintén aranyérmet akar nyerni.

Lőrincz Cegléden kezdett el birkózni. Már fiatal korábban megmutatkozott tehetsége, és nem csak a hazai versenyeken bizonyította: húsz évvel ezelőtt a kadett Eb-n volt hetedik, egy évre rá pedig negyedik helyen végzett a korosztályban. 

 

Áttörés

2006-ot mutatott a naptár, amikor Lőrincz Tamás igazán berobbant a sportágba. Akkor szerezte első felnőtt magyar bajnoki címét, majd kiutazott az Európa-bajnokságra, ahol szintén aranyérmet szerzett. És innen már nem volt megállás. Bár a 2006-os világbajnoság nem sikerült, de a junior Eb-n, majd a junior vb-n egyaránt harmadik volt, míg a 2007-es felnőtt világbajnoki ötödik hely olimpiai kvótát ért. Első olimpiáján az ötödik helyen végzett.

Szinte lehetetlen felsorolni, melyik versenyen milyen eredményt ért el. Felnőtt világversenyeken eddig 14 érmet szerzett. Természetesen kiemelkedik a sorból a 2013-as és a 2014-es Európa-bajnoki cím, és persze a 2012-es olimpiai szereplés: a londoni játékokra a kínai kvalifikációs viadalon szerzett olimpiai indulási lehetőséget, az olimpián pedig végül ezüstérmet nyert.

 

Két verseny, két arany 

Hogy ne csak Eb-arany díszelegjen a vitrinben, arról 2019-ben gondoskodott. A Nur-Szultanban rendezett világbajnokságon előbb egy üzbég, egy ukrán, majd egy litván birkózót győzött le, az elődöntőben pedig a kazah Askat Dilmuhamedovot ejtette ki. A döntőben a svéd Alex Bjurberg Kessidist technikai tussal győzte le.

Most pedig megérkezett a következő a hatalmas siker: a múlt héten, Varsóban öt mérkőzést magabiztosan nyert – a döntőben ismét technikai tussal győzött, ezúttal a törökök U23-as Eb-aranyérmesét, Yunus Emre Basar ellen –, így felállhatott a dobogó legfelső fokára. Pedig mint elmondta, az Európa-bajnokságot csak egy újabb állomásnak tekintette, hiszen az olimpiára fókuszál.

„Természetesen pozitívan értékelem a történteket. Főként amiatt, mert nem ez volt az esztendő legfontosabb versenye, hanem a tokiói olimpia lesz az. Amolyan felmérőként tekintettem a viadalra, tudnom kellett, hol tartok valójában, hiszen legutóbb másfél éve, a nur-szultani világbajnokságon léptem szőnyegre a súlycsoportomban, s azóta mindössze két megméretésen vettem részt, azokon eggyel feljebbi kategóriában” – mondta a birkózó szövetségnek adott interjúban, ahol azt is kifejtette, maradéktalanul azért mégsem elégett, hiszen vett észre hibákat. „A horvát Kamenjasevic például négypontos csípődobást hajtott végre rajtam, és ez azért nagyon nem vall rám. Persze, másfél év kihagyás után teljesen normális, ha hibázik az ember. Igazából úgy érzem, hogy a második összecsapáson volt egy holtpont, de sikerült túllendülni. A döntő úgy sikerült, ahogy terveztem. Volt egy elképzelésem, de azt éreztem, hogy nagyon elfáradt az ellenfelem, így a meccs közben is változtattam. Abszolút uraltam a mérkőzést, minden bejött”.

Másfél évtizede versenyzik a felnőttek között, nagyjából érezte, mit várhat el magától. 

„Két-három héttel a varsói Eb-t megelőzően azt tapasztaltam, remek formában dolgozom. Szerencsére nem tévedtem, és azt hiszem, jobb állapotban vagyok, mint a nur-szultani világbajnokság idején.”

Persze, azt is tudja, hogy a legnagyobb idei erőpróba még hátra van.

„Nagyon komoly meccsek várnak rám az olimpián. Nagyon nagy ellenfelek, nagyon jó birkózók jutottak ki a játékokra, ahol semmilyen hibát nem véthetünk. Igyekszünk mindenből felkészülni, hogy jól szerepeljek”.

 

Mint a hetesen

„Ilyen szervezésben már rég volt részem. Nagyon nagy problémák voltak például a szállodából a mérlegelése való eljutásnál. Gyakorlatilag olyan volt, mintha a hetes busszal mennénk. Tamást nem zavarta ez meg, nem is tudom, milyen jelzőkkel illessem. Most is, és a 2019-es világbajnokságon is fölényesen tudott nyerni a döntőben, elképesztő birkózó” – mondta a hazaérkezés után a repülőtéren Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya.

 

*

 

Dobogós helyezések felnőtt világversenyeken 

Olimpia:

Ezüstérem (2012 London)

Világbajnokság:

Aranyérem (2019), ezüstérem (2017, 2018), bronzérem (2014) 

Európa-bajnokság:

Aranyérem (2006, 2013, 2014, 2021), ezüstérem (2011), bronzérem (2010, 2017, 2018)

Európa játékok:

bronzérem (2019)

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink