Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

A vakcina-nacionalizmusból könnyen vasfüggöny lehet

Létrehozva:

A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén. | Fotó: MTI / Balázs Attila

Az oltás folyamata világszerte gyorsul, azonban az oltóanyagok jóváhagyása a világ régiói és országai között eltérő.

Ha a világ különböző részei nem ismerik el egymás oltóanyagait, akkor akár teljes átoltottság mellett is maradhatnak utazási korlátozások – írja a Bloomberg nyomán a 168.hu. Az Európai Unió például az idén nyáron csak azokat a vakcinákat fogja elfogadni beutazás esetén, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jóváhagyott.

Erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszélt a New York Times című lapnak adott vasárnapi interjújában. Ezek szerint mindazok, akik Sinovac vagy Sinopharm oltást kaptak, belátható időn belül valószínűleg nem léphetnek be EU-s országokba, ami súlyos következményekkel járhat mind a globális üzleti életre, mind a nemzetközi turizmusra nézve.

 

Dilemmák

Az oltás folyamata világszerte gyorsul, azonban az oltóanyagok jóváhagyása a világ régiói és országai között eltérő. Ez az alapja annak a sajnálatos gyakorlatnak, amely szerint a beadott oltás fajtája határozza meg, hogy az egyén mely ország területére léphet be, és melyikére nem.

Azok a kínai üzletemberek, akik rendszeresen járnak külföldre, vagy azok a nyugatiak, akik Kínával szeretnének üzletelni, dilemmába kerültek, hogy melyik oltást is válasszák. Kína ugyanis eddig csak a saját vakcináit ismerte el, ám ezeket az oltóanyagokat még sem az Egyesült Államokban, sem Nyugat-Európában nem engedélyezték. A vakcinák engedélyezésének hiánya pedig könnyen vezethet oda, hogy akár teljes átoltottság mellett is maradnak utazási korlátozások. Ez világszerte több millió olyan embert érintene hátrányosan, akiknek nincs választási lehetőségük, azaz nem dönthetik el szabadon, hogy melyik oltásból szeretnének részesülni.

Nicholas Thomas egészségbiztonsági szakértő, a City University of Hong Kong docense a Bloombergnek arról beszélt: a világ lakosságának vakcinaalapú megosztottsága csak arra jó, hogy politikai és gazdasági szempontból elmélyítse a világjárvány így is súlyos következményeit. Szerinte ez azzal a kockázattal jár, hogy a világ a „vakcina-nacionalizmus” mentén válik megosztottá.

A világjárványra hivatkozva így is számos ország lezárta a határait, bizonyos államok pedig csak a saját állampolgáriak számára engedélyezték a belépést, és még így is hetekig tartó karantén várt a beutazókra. Ma már sokan az oltásokban látják a belépési korlátozások feloldásához vezető utat.

Az azonban továbbra sem világos, hogy az egyes országok hogyan fogják kezelni a világszerte elérhető, legalább tizenegyféle oltás közötti különbségeket.

 

Kína enyhít

 Kínától egészen Európáig rengeteg országban folynak viták a vakcinaútlevél bevezetéséről. Az még nem egyértelmű, hogy az országok törekednek-e az összes vakcina egyetemes elismerésére, vagy inkább szelektíven fogják-e elismerni az oltásokat. A vírusvariánsok megjelenése ráadásul azt a kérdést is felveti, vajon ezek ellen is hatékony védelmet nyújtanak-e a forgalomban lévő oltóanyagok .

Kína már most enyhítette a vízumkérelmeket azon külföldiek számára, akiket márciusban az ő vakcináikkal oltottak be. Oltóanyagaik viszont egyelőre csak néhány országban érhetők el – többek között Magyarországon, Brazíliában, Pakisztánban és Szerbiában.

Peking azonban érzékeli az oltásalapú szelekció gazdasági kockázatait, ezért már most tett bizonyos engedményeket, az állami média pedig jelezte, hogy az év közepéig ők is jóváhagyhatják a Pfizer/BioNTech vakcinát.

 

Kulcskérdés

Nem Kína az egyetlen hely egyébként, ahol korlátozzák bizonyos oltásokkal rendelkező emberek beutazását: Izlandra például a kínai és az orosz oltásokkal most nem lehet eljutni.

Az oltáselismerés kérdése kulcsfontosságú az idegenforgalomtól függő országok számára is, hiszen a turisztikai iparág gyakorlatilag világszerte megbénult a pandémia kezdete óta. Kína ebben a tekintetben is befolyásolhatja a világ döntéshozóit, ugyanis a kínai turisták Délkelet-Ázsiától kezdve Ausztrálián és Új-Zélandon keresztül egész Párizsig hatalmas bevételeket generáltak a világjárvány előtti időkben. A Kínai Turisztikai Akadémia szerint 2019-ben 155 millió kiutazó turista költött el külföldön több mint 133 milliárd dollárt.

„Nem tudom, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben mennyire lesz gyakorlat a nyugati országok körében, hogy elismerik a kínai vakcinákat, de Kína és a kínai oltásokat használó gazdaságok tucatjai nélkül nem lesz valódi nyitás. Sem a globális turizmusban, sem a gazdaságban” – mondta a Bloombergnek Ether Jin, a pekingi Trivium China tanácsadó cég társtulajdonosa.

 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink