Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Amint elérjük a négymillió oltottat, újabb lazítások jönnek

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balázs Attila

További kedvezményekben részesülhetnek azok, akiknek van védettségi igazolványuk, ha a beoltottak száma eléri a négymilliót.

A kormány a kijárási tilalom kezdetét éjfélig tolja ki, a boltok nyitva tartását este 11-ig engedélyezi majd, ám a legtöbb szabály tényleg a kártyával rendelkezőket részesíti előnyben.

A hét közepére a koronavírus ellen beoltottak száma várhatóan eléri a négymilliót. Innentől kezdve újabb könnyítésekre lehet számítani, ám ezeknek a legnagyobb része csak azokra fog vonatkozni, akiknek van védettségi igazolványa – derült ki a kormány hétfőn közzétett tájékoztatójából.

A védettségi igazolványt, amely tulajdonképpen egy plasztikkártya, elvileg mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, függetlenül attól, hogy ekkor a védettség még egyáltalán nem alakult ki a vírus ellen.

„A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól” – tette egyértelművé az állampolgárok felelősségét közleményében a kormány.

A négymilliós szabályok alapján a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul majd, az üzletek ennek megfelelően este 11-ig tarthatnak nyitva. Azok, akiknek van védettségi igazolásuk, használhatják majd a vendéglátóhelyek belső tereit is. A szülők és családtagok ide a gyermekeket is magukkal vihetik.

Az igazolvánnyal rendelkezők szállodákba is mehetnek majd, és minden jel szerint a gyerekeiket sem kell otthon hagyniuk ebben az esetben. A tavaly novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal szintén újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. 

Edzőterembe, uszodába, jégpályára a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkön túl azok is bemehetnek majd, akiknek ugyan nincs ilyen papírjuk, de versenyszerűen sportolnak, és még nem töltötték be a tizennyolcadik életévüket. Az igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt álló kiskorúak sportrendezvényeket is látogathatnak. Nekik sem a sportrendezvényeken sem pedig kulturális rendezvényeken nem kell majd szájmaszkot viselniük.

Amint a tájékoztatóból kiderült, aki a védettségi igazolványát bemutatja, az a kormány rendelete szerint védettnek tekintendő. Az igazolások ellenőrzését a kormány a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladataként jelöli meg. Így tehát, ha például egy vendéglátós nem ellenőrzi a z igazolványokat, és ez kiderül, akkor 100 ezer forinttól 1 millió forintig lesz büntethető, de akár azt is kockáztatja, hogy az üzletét egy teljes évre bezárják.

„Egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk” – írja a tájékoztató, igaz arra nem térnek ki, mely helyszínekre érvényes ez az intézkedés, és melyekre nem.

A kormány a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban tavaly novemberben elrendelt korlátozásokat továbbra is fenntartja. A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban továbbra is kötelező lesz a maszkhasználat.

PH

Legnépszerűbb cikkeink