Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony: Zöld és szociális fordulatra van szükség

Létrehozva:

Fotó: Bielik István

A főpolgármester a Mércén fogalmazta meg gondolatait.

„Nem csak ma, a Föld napján, de most, amikor egy éve élünk a járvány árnyékában, most, amikor talán elérhető közelségbe került, hogy az élet visszazökkenjen a rendes kerékvágásba, most kell feltennünk magunknak a kérdést: ott akarjuk folytatni, ahol a járvány kitörése előtt abbahagytuk?”  – vetette fel a főpolgármester a Mércén megjelent írásában. 

Karácsony Gergely leszögezte: a globális kihívások, a járvány és a gazdasági válság okozta belátások nem csak a változás lehetőségét, de a változás kényszerét is megteremtették. Ez pedig azt jelenti, hogy fenntarthatóbb és emberségesebb politikára van szükség. A humán tőkébe és a környezeti infrastruktúrába való befektetés elengedhetetlen, különben nem csak a járvánnyal vívott háborút, de a jövő csatáit is elveszítjük.

A főpolgármester baloldali és zöld hitvallásnak is beillő írásában azt mondja: „A humán tőke és a környezeti infrastruktúra olyan politikusul hangzik, pedig tudom és lehet egyszerűbben is mondani. Az ember. Az embert kell minden cselekvésünk közepébe helyezni. Az ő biztonságát, egészségét, jólétét és jól létét.”

Az írásban Karácsony nem csak hitvallást fogalmaz meg a Föld Napján, hanem leírta azt is, mit tesz Budapest a klímaváltozás korában. Felsorolta a klímavészhelyzethez kapcsolódó vállalásokat (2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenteni), és azt írja: a cél eléréséhez a budapesti lakások egyharmadában jelentős energetikai felújításnak kell történnie.

A kormány Budapest-programjával kapcsolatban Karácsony Gergely egyértelműen foglalt állást: 

„Mi a budapesti projektek mellett amellett fogunk érvelni, hogy az egész program fókuszát változtassa meg a kormány, a betonról az emberre. Ha a tárgyalóasztalnál netán nem érünk célt, élni fogunk az Európai Unió által biztosított lehetőségeinkkel. Minden eszközt latba vetünk annak érdekében, hogy az 1 százaléknyi kevesek haszna ne lehessen fontosabb a 99 százaléknyi többség jövőjénél”.

Mérce / PH

Legnépszerűbb cikkeink