Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Édes is, sós is a pitevilág

Létrehozva:

Rosenstein Tímea | Fotó: Dimény András

A pite egyszerű, változatos étel. Trendi is lett a tévék főzős műsorai nyomán.

Nálunk Rosenstein Tímea neve kötődik a nemcsak süteményként fogyasztható töltött tésztákhoz. A friss tavaszi zöldségek csábítanak egy spárgás vagy spenótos pite elkészítésére.

Timi nem kezeli külön kategóriaként a zöldséges pitéket, ő a sós variációkon belül süt ilyeneket, például hússal kiegészítve. De azt tapasztalja, hogy Magyarországon inkább a gyümölcsös variációk terjedtek el, amelyekhez lassan felzárkózik a francia piték, a quiche és a galette ismertsége. De a világ legtöbb konyhájában megtalálható ez az egyszerű alapétel, a franciák szeretik tojásos alappal, omlettszerűen elkészíteni.

A pite tésztája – nevezzük a végeredményt akárhogyan – rendkívül egyszerű, csak lisztet, vajat, vizet kell összedolgozni, sütőport, tojást is adunk hozzá. A porcukorból kevesebbet használunk, ha sós ételt terveztünk el. De innentől elszabadulhat a szakácsfantázia, amelynek csak a kreativitásunk szabhat határt. Az angolok semleges sós tésztát készítenek, és hagyományosan hússal töltik. Latin-Amerikában enpanadának hívják, ami egy húsokkal töltött tésztabatyu. De nemcsak országonként, hanem régiónként is változnak a pite-hagyományok. 

Az omlós tészta annyira egyszerű, hogy fölösleges érte pénzt adni a boltban, ezt nem kell hajtogatni, mint egy levelest, és biztos, hogy nem lesz benne semmilyen adalékanyag. A sütésnél csak arra kell figyelni, hogy ne grill fokozatra tegyük. Érdemes kitapasztalni a legjobb hőfokot, de 180 alsó-felső lángon általában elég.

A sok vizet tartalmazó zöldségek akár eláztathatják sütéskor a tésztát, ezért azt ajánlatos elősütni. De Timi azt mondja, ha az epres, meggyes pite épségben kerül ki a sütőből, akkor a spárgával, mángolddal készülőnél is elmaradhat ez a művelet. 

Rosenstein Tímea éppen azért szereti a pitéket, mert bármivel finoman lehet elkészíteni. Ideális maradék-mentője lehet a hűtőszekrényben talált alapanyagoknak, és ha friss zöldséggel, fűszernövényekkel ízesítjük, akkor csodás lehet a végeredmény. Nem lehet elrontani, és nem lehet azt mondani, hogy valamilyen alapanyag ne illenék a tésztához. Persze ha paradicsomos-mozzarellásat szeretnénk sütni, akkor talán érdemesebb a pizzák között keresni a további ötleteket.

A tetejét rácsozhatjuk, mert van, aki kizárólag a csíkokat szereti leenni a pitéről, de lehet felül is a töltelék, mások az akármilyen, de nagyon sok töltelékért szeretik a pitét. Timieknél örök családi téma, hogy milyen legyen a pite? A férje úgy szereti az almás pitét, ha a tészta dominál, apósa, Rosenstein Tibor viszont megkérdezi: nem volt itthon több alma? Szerencsére a négy gyerek fenntartás nélkül imád mindent, ami otthon készült.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink