Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Zoya Katarova: Az átoltottság nem elég a járvány megfékezéséhez

Létrehozva:

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A biológiai tudományok kandidátusa szerint a gyerekek oltása nélkül lehetetlen megfékezni a járványt.

Szinte teljességgel kizárt, hogy matematikusok – akik nem epidemiológusok is – nagy pontossággal megmondják a koronavírus jelenlegi terjedésének mértékét – mondta Zoya Katarova biológus a 168.hu KeljfelJancsi című műsorában.

A biológiai tudományok kandidátusa szerint a gyerekek oltása nélkül lehetetlen megfékezni a járványt. „Tartani kell magunkat ahhoz, hogy ha a gyerekeket nem oltjuk be, akkor az összes többi embert be kell oltani minél hamarabb. Olyan nincs, hogy két és fél millió már elég lenne bármihez is” – mondta.

Kiemelte, hogy a koronavírus gyökeresen különbözik az eddigi összes ismert vírustól és járványtól. „Más a terjedésének a mechanizmusa, (…) egyetlenegy gócpont elég, hogy újra elkezdjen terjedni” – fogalmazott. Szerinte az, ami Indiában történik, katasztrófa, és mivel egyelőre az ottani vírusvariánsról nem lehet sokat tudni, félelmetes is. „Ez egy úgynevezett dupla mutáns, villámgyorsan terjed és olyan tragikus helyzetet teremtett, amit nem lehet leírni. Indiában korábban a lezárásokkal sikerült visszaszorítani a vírust, de lassan indult az oltási program és hirtelen megjelent az új variáns.”

Zoya Katarova úgy véli, Magyarország abból a szempontból nehéz helyzetben van, hogy nem lehet hermetikusan lezárni a határait. „Ezt a járványt kizárólag egy módszerrel, csak oltással nem lehet kiirtani. A szociális távolságtartást is be kell iktatni” – mondta. Kiemelte, szerinte az, hogy hazánkban magas az átoltottság, és hogy ennyire magas a halálozás, olyan paradoxon, amit kötelező lenne megmagyarázni. „Ausztráliában 1 százalék az oltottság, de a halálesetek száma január 31. óta nulla. A vírus terjedésének a csökkentése főként az átoltottság és a távolságtartás függvénye. Én nem azt látom az utcán, hogy az emberek ezt betartanák” – tette hozzá.

A biológus kitért arra is, hogy van, akinél nem látszik az oltás után antitest a vérben, vagy csak nagyon kevés. „Meg kell érteni, hogy az immunrendszer egyedi. Van, aki magas számokat produkál, van, aki nem. A vakcina a halálos kimeneteltől 100 százalékban megvédhet, ezt elhiszem, de a vírus terjedését nem tudja biztosan gátolni, hiszen mindenki máshogy reagál az oltásokra. Ezért lenne fontos a továbbiakban is a szociális távolságtartás” – mondta Zoya Katarova a KeljfelJancsiban.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink