Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony: a Diákváros egyetlen négyzetméterét sem adjuk a Fudanért

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

A magyar kormány stratégiai megállapodást köt a kínai Fudan Egyetemmel – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből.

A kormányzat Palkovics Lászlót bízta meg a Fudan-ügy levezénylésével. A miniszter tárgyalna Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztinával is – a főpolgármester viszont a Fudanról szóló döntések nyilvánosságra hozatalát sürgeti.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, a kínai Fudan Egyetem Budapestre történő költözése nagy port kavart a magyar közéletben. Nem csak azért, mert a korábban 10-16 ezer fiatal életterének kialakítandó Diákváros tervét változtatta meg, hanem mert ahogy azt a Direkt 36 megírta, kizárólagosan kínai projektként lenne megvalósítható a projekt. 

Palkovics László szerda este az ATV-nek részletesebb tájékoztatást adott az Egyetem és a Diákváros jövőjével kapcsolatban, amelyben kifejtette, egyelőre nem javasolja, hogy a kormány kiemelt fejlesztésnek nyilvánítsa a beruházást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője elmondta, a főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével is tárgyalni akar a projektről, és olyan ajánlatot fog nekik tenni, “ami pestiesen szólva, nem lesz semmi.” Azt is elmondta, hogy véleménye szerinte a tiltakozás „információhiányból” fakad, amit lehet orvosolni és hogy az 450 milliárd forintos gigahitelből épülő Fudan-beruházás öt év alatt meg fog térülni.

Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán reagált Palkovics szavaira. Karácsony Gergely bejegyzése szerint a főváros a kormánnyal diákszállásokról és nem kínai egyetemről kötött megállapodást, és ha a kabinet a korábban kötött megállapodás „felrúgásáról” akar tárgyalni, akkor előbb hozza nyilvánosságra a Fudan Egyetemről szóló döntéseit.

„Palkovics miniszter tárgyalni akar a fővárossal és a ferencvárosi polgármesterrel a kínai egyetem Budapestre telepítéséről. Palkovics miniszter szerint „ékszerdobozt” hoznak majd a kínaiak a városba” – fogalmazott a főpolgármester. Közölte, persze nagy híve a tárgyalásoknak, de a „csecsebecséknél” jobban érdekeli több mint tízezer magyar fiatal megfizethető lakhatása, amit a kínai egyetem nem, csakis a Budapesti Diákváros biztosít. „Ezért aztán a Budapesti Diákváros egyetlen négyzetméterét sem adjuk semmiféle ékszerdobozért cserébe” – írja Karácsony.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink