Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rengeteg mikroműanyag van a levegőben

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Korunk egyik legégetőbb környezeti problémáit jelentik.

Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok az óceánoktól kezdve a magashegységeken át a termőtalajokig számtalan helyen jelen vannak a környezetben. Amerikai, osztrák, japán és kanadai légkörkutatók most azt bizonyították be, hogy a levegőben is rengeteg a műanyagszemét  – írta a Qubit. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban megjelent tanulmány elsőként írta le az atmoszféra mikroműanyag-szennyezési ciklusát.

A kutatók szerint az eredményeik rávilágítanak arra, hogy a mikroműanyagok korunk egyik legégetőbb környezeti problémáját jelentik.

A kutatócsoport 14 hónapon keresztül mérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén a levegőben található, illetve onnan a csapadékkal kimosott részecskék mennyiségét, majd ezek alapján az éghajlati modellek segítségével becsülte meg a teljes szennyezettség mértékét. Arra jutottak, hogy az általuk vizsgált területek felett mintegy ezer tonna mikroműanyag volt található a levegőben a vizsgált időszakban. Számításaik szerint a legnagyobb szennyezőforrás a közlekedés, méghozzá annak közúti formája. Szerintük a személy- és teherautóforgalom generálja azt a mechanikai hatást, amely révén a mikroműanyagok a légkörbe kerülnek. A szennyezés 84 százalékáért felelősnek tartott szárazföldi közlekedés mellett az óceánokból (11 százalék), illetve a mezőgazdasági területekről (5 százalék) kerül még jelentős mennyiség az atmoszférába.

A tudósok rájöttek, hogy a mikroműanyagok több mint 6 teljes napot is a levegőben lebeghetnek, ez pedig azt jelenti, hogy az uralkodó légáramlatok az egyik kontinensről a másikra szállíthatják a szennyezést, olyan helyeket is veszélyeztetve, mint az Antarktisz, annak ellenére, hogy ott nincsenek közvetlen szennyező források.

Az összegyűjtött adatok alapján a kutatók számítógépes modelleket készítettek, amelyekből megpróbálják prognosztizálni, hogy a Föld mely területein a legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség. Az első eredmények szerint Európa, Kelet-Ázsia, a Közel-Kelet, India és az Egyesült Államok a legkitettebb a légköri szennyezésnek.

PH / Qubit

Legnépszerűbb cikkeink