Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orosz vadászbombázók gyűltek össze az ukrán határnál

Létrehozva:

Fotó: AFP / Sputnik / Vitaliy Ankov

Moszkva tovább erősítette katonai potenciálját politikai megfélemlítés vagy katonai beavatkozás céljából.

Friss műholdképek szerint az orosz hadsereg a korábban közöltnél jóval több harci repülőgépet és más katonai eszközt telepített az ukrán határ közelébe – jelentette kedden a The Wall Street Journal. A cikk szerint a Krím félszigeti és délnyugat-oroszországi csapatösszevonással Moszkva tovább erősítette katonai potenciálját politikai megfélemlítés vagy katonai beavatkozás céljából.

A lap által közzétett felvételeken látható, hogy többféle típusú vadászgép sorakozik a térségbeli támaszpontokon, s vannak képek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről, például egy katonai kórházról is.

„Telepítették a harctéri légi fölény megteremtéséhez, valamint a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásához szükséges különböző elemeket” – mutatott rá Philip Breedlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderő korábbi parancsnoka.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója az előző héten arról számolt be, hogy ezek a csapatösszevonások a kijevi kormány megfélemlítését szolgálhatják, illetve üzenetértékűek lehetnek az Egyesült Államoknak.

„A haderő összevonása már elérte azt a szintet, amely egy korlátozott katonai behatolás alapját is képezheti. Emiatt ezt nem csak az Egyesült Államok, hanem a szövetségeseink is nagyon komolyan veszik” – fogalmazott Burns.

Bennfentes források szerint az amerikai kormány különböző katonai eszközök küldésének lehetőségét készíti elő Kijev számára egy esetleges orosz támadás esetére. Szó lehet légvédelmi és hajók elleni fegyverekről, illetve páncélosokról is. Emellett pedig további gazdasági szankciókat is elrendelhetnek Moszkvával szemben.

Amerikai tisztségviselők szerint legalább 80 ezer orosz katona állomásozik a Krím félszigeten és az ukrán határ közelében, ami körülbelül kétszerese a négy hete regisztrált adatoknak, azonban kevesebb, mint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által közölt 100 ezres szám.

„Néhány hét múlva közel lesznek az elegendő harckészültséghez, a katonai eszkalációhoz. Számításunk szerint addigra katonáik száma eléri a 120 ezret” – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink