Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hogyan védekezhetünk a mobil-hackerek ellen?

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Unsplash

A legfőbb probléma, hogy fontos adatainkat, információinkat sok esetben a telefonunkon tároljuk.

Manapság már nem is tűnnek olyan lehetetlennek a korábban csak filmekből ismert hackertámadások, amelyek sok esetben a mobilunkat fenyegetik. Tökéletes megoldás ugyan nem létezik ezek védelmére, de bizonyos óvintézkedések megtételével megelőzhető a nagyobb baj.

A leghamarabb észrevehető támadás az úgynevezett zsarolóvírus, ami átveszi az irányítást, sőt le is állítja, zárolja az egész rendszert. Ekkor rendszerint egy üzenetet kapunk a csalótól, amelyben pénzt követel az adatainkért cserébe.  A legfontosabb, hogy semmilyen körülmények között ne engedjünk a zsarolásnak. Bármit is olvasunk a kijelzőnkön, ne fizessünk egy forintot se! 

Azonban a zsarolóvírus mellett létezik egy sokkal kevésbé látványos, ám annál drasztikusabb módszere is a hackereknek: különféle rosszindulatú programokat tudnak telepíteni. Ezek annyira jól integrálódnak az operációs rendszerbe, hogy jóformán semmit nem veszünk észre az egészből. A készülék pedig ez idő alatt egyre jobban lassul, és egyre többet is hibázik. S hogy mit tehetünk ez ellen?

Csak hivatalos forrásból

A legfontosabb az, hogy zárjuk a képernyőnket. Sajnos a minták komolyabb háttértudás nélkül is könnyedén feltörhetők, szóval, ha lehet, inkább használjuk az ujjlenyomat-olvasó vagy az arcfelismerő funkciókat.

A másik, amit fontos megtennünk, hogy kerüljük az ingyenes WiFi-t. Persze ha rendszeresen megfordulunk éttermekben, kávézókban, különböző hotelekben, ez nehéznek tűnik, de mégis érdemes odafigyelni rá. A felhasználók jelentős része örül, ha nem kell a mobilnetet használni, de az az igazság, hogy az ingyenes internetnek sokkal nagyobb ára lehet. A legtöbb ilyen bejelentkezésnél ugyanis adatokat kérnek tőlünk, legyen az akár név, e-mail-cím, vagy csak egy átlagos Facebook-bejelentkezés. Ha esetleg önszántunkból adjuk ki az adatainkat, abban az esetben is érdemes megvizsgálni, hogy valóban annak a cégnek küldtük el, amelyiknek szerettük volna. Mert egy hacker számára nincs könnyebb megoldás az adatlopásra, mint létrehozni egy veszélytelennek tűnő nyilvános WiFi-hálózatot, amelyen keresztül minden adatunkhoz és bizalmas információnkhoz könnyedén hozzáférhet.

Az itthoni adatlopásos események fényében érdemes arról is beszélni, hogy ha valami gyanúsan csábító, az valószínűleg átverés. Ezért ha ilyen ajánlattal találkozunk, érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt rákattintunk. Sajnos az esetek jelentős részében telefonon nehezebb kiszúrni egy hamis URL-t. A harsány, villogó de kecsegtető ajánlatot kínáló bannereket mind ismerjük, és kerüljük – de pár év alatt annyira sokat fejlődtek az adatlopásra szakosodott csalók, hogy gyakorlott szemek számára is megtévesztő oldalakat tudnak létrehozni. Legyünk résen, hiszen bármelyik mögött ott lehet akár a trójai vírus is, sőt rosszabb esetben a bankszámlánkhoz, személyes információinkhoz is hozzáférhetnek egyetlen kattintással. Ezért ha gyanús linket kapunk SMS-ben, vagy messengeren, inkább töröljük ki.

Már telefonon is elérhetőek a különböző vírusírtók – nem árt, ha egyet mi is beszerzünk. Azzal is védhetjük az adatainkat, hogy a fizetős alkalmazásokat nem ingyenes, ám gyanúsnak látszó oldalakról, hanem csak hivatalos forrásból töltjük le.

 

Ne dőljünk be

Ezen felül már csak egy dologra fontos figyelni, ami pedig nem más, mint a körültekintő és tudatos tartalomfogyasztás. A hackerek szeretik meglovagolni az aktualitásokat, hiszen azokra mindig sokan keresnek és kattintanak rá – az utóbbi időben leginkább a covid okozta félelmet használják ki. A Kaspersky kutatóinak tavalyi beszámolója szerint a hackerek előszeretettel küldenek spam e-maileket a felhasználóknak, amelyekben további információkat ígérnek például a maszkokkal és a vírus terjedésével kapcsolatban. Ha az ilyen levelek mellékleteit megnyitjuk, könnyen magunkra szabadíthatunk egy malware-t, amelynek révén a csalók a banki bejelentkezési adatainkhoz és egyéb személyes információinkhoz is hozzáférhetnek.

A telefonunk védelmére sajnos nem létezik tökéletes megoldás, de ha a fenti tippeket megfogadjuk, sokkal kisebb az esélye annak, hogy támadás áldozatává válunk. Persze a tudatos tartalomfogyasztás abban is segít, hogy ne dőljünk be minden félinformációnak, álhírnek. Azonban a legfontosabb az, hogy akármennyire is macerás és kellemetlen, rendszeresen frissítsük a telefonunkat és a gyakran használt alkalmazásokat. A nem használt applikációkat pedig nyugodtan töröljük le, így nem csak tárhelyet spórolunk, de az eszközünk működését is felgyorsíthatjuk. 

 

Szabó Ákos

Legnépszerűbb cikkeink