Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az olimpia a tét a tornászok számára

Létrehozva:

Székely Zója is olimpiai kvótát szerezhet | Fotó: AFP / Anadolu Agency / Sezgin Pancar

Szerdától vasárnapig Bázelben mérik össze tudásukat Európa legjobb tornászai.

Az Európa-bajnokság az utolsó verseny, amelyről kvalifikálni lehet a tokiói ötkarikás játékokra, így a magyaroknak a férfiaknál és a nőknél is lehet még esélye egy-egy kvóta begyűjtésére. 

Az Európa-bajnokságon az olimpiai kvótát az egyéni összetett selejtező napján lehet megszerezni, a két legjobb eredményt elérő tornász kapja meg. Fontos, hogy csak olyan versenyző szerezhet jogot az ötkarikás indulásra, aki eddig még nem, tehát név szerinti kvótáról van szó. Ez azt is jelenti, hogy az egyéni összetett selejtezőjében elért eredmények összevetéséből kiesnek azok a tornászok, akik már csapattal vagy egyéniben szereztek kvalifikációt a 2018-as vagy a 2019-es világbajnokságokon, valamint azok a versenyzők is, akik a Világkupa-sorozatokon elért eredményük alapján szintén ott lesznek Tokióban. 

A lányok közül Bácskay Csenge és Székely Zója, míg a férfiaknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián és Bátori Szabolcs szerezhet kvótát. 

„A fiúk jó formában vannak, szerencsére a kerethirdetés óta nem kellett változtatni sem a névsoron, sem azon, hogy a tornászok mely szereken szerepelnek majd. Én azt érzem így az indulás előtt, hogy összeálltak a gyakorlatok, a felkészülést tekintve pedig jól dolgozott a válogatott. Jóslásokba nem szeretnék bocsátkozni, se az olimpiai kvalifikációt, se a helyezéseket illetően, mert nem tudjuk, hogy melyik nemzet versenyzői hogyan tudtak készülni a Covid-helyzet miatt. Szeretném, ha a fiúk a tudásuk legjavát hoznák, aztán meglátjuk, mire lesz elég” – mondta az Európa-bajnokság előtt Kovács István szövetségi kapitány, míg a női válogatott kapitánya, Draskóczy Imre azt mondta, náluk azért volt némi módosítás. 

„Trenka Jánossal, Kovács Zsófi edzőjével úgy látjuk, hogy Zsófi csak gerendán és felemáskorláton mutatkozik be lábfájdalma miatt, és itt a szerenkénti döntő is benne van a pakliban. Péter Sárának javasoltam, hogy lábfájdalma miatt csak az ugrásra koncentráljon, és hagyjuk a talajt, de a versenyző szeretné mindkét szeren a maximumot kihozni magából. Az olimpiai kvótát tekintve kiélezett a verseny, több nemzet is a fiataljait hozza el, nem tudjuk, ki, milyen formában van, emiatt sem tudnék biztosat mondani. Azt szeretném, ha a négy szeres tornászaink hibátlanul végrehajtanák a gyakorlataikat, és akkor semmiképpen nem rajtuk múlik, hogy sikerül-e még egy kvalifikációt szerezni Zsófié mellé”.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, a magyar delegáció vezetőjének helyszíni tájékoztatása szerint a szervezéssel minden a legnagyobb rendben, a szállás és az étkeztetés is elsőrangú, a sportolók minden igényt kielégítő öt fogás közül választhatnak ebédre és vacsorára a csarnokban. A szervezők a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, mindent elkövettek azért, hogy a tornászok tényleges „buborékban” legyenek, így csökkentve minimálisra az esetleges fertőzések kockázatát. 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink