Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Május végére kint vagyunk a vízből

Létrehozva:

Fotó: MTVA / Bizományosi / Róka László

A miniszterelnök állítása szerint a tavaly nyári nemzeti konzultáció eredményei miatt döntöttek az iskolanyitás mellett. 

„Az óvatosság és a fokozatosság miatt” döntöttek úgy, hogy először csak az alsósok menjenek vissza az iskolákba – magyarázta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. Hozzátette, a WHO szerint az iskolákat kell utoljára zárni és először nyitni, „ezzel én nem feltétlenül értek egyet” – tette hozzá, ennek ellenére mégis így kell dönteni, hiszen a tavaly nyári Nemzeti Konzultációból úgy látták, hogy az emberek szerint az iskolákat minél előbb ki kell nyitni és utoljára kell zárni.

Orbán szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a beoltható nyolcmillió ember fele be legyen oltva, de még mindig azt érzi, hogy kevesen regisztráltak. 

Szerinte probléma, hogy kiestek a Janssen-vakcinák, a korábban a vakcina kapcsán felmerülő problémák miatt azonban a kormány elrendelte, hogy ezeket a vakcinákat külön fogják vizsgálni Magyarországon épp úgy, mintha keleti lenne. Mint mondta a nyugati vakcináknak eddig vizsgálat nélkül adtak zöld utat, a keletieket azonban vizsgálták, most így tesznek majd a Janssennel is. „Látni akarjuk a gyárat, látni akarjuk, mi történik, mert nagyon riasztók a hírek” – mondta, majd hozzátette, az eddig beadott oltások alapján így is arra számít, „május végére, június elejére kint vagyunk a vízből”.

A jelenlegi oltási tervet Magyarország II. világháború óta nem látott legnagyobb logisztikai műveletének nevezte. Azoknak, akik arra várnak, hogy a nyájimmunitás nélkülük is kialakul, azt üzente, tévednek: „Csak egyéni védelem van, regisztrálni kell, oltást kell kérni, egyébként nem fogja tudni elkerülni, hogy megbetegedjen.” Itt azt is megtudtuk, hogy a „nyájimmunitás kifejezés” egyébként nem tetszik a miniszterelnöknek, „mégsem vagyunk állatok” – tette hozzá. 

Zárásul megígérte, még több munkahely lesz Magyarországon a járvány után, mint a járvány előtt volt, majd elmondta, a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása nagyon fontos. „Bátorítjuk a vendéglátósokat, hogy nyissák ki a kerthelyiségeiket” – mondta.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink