Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hétfőn kezdődik Varsóban a birkózó Európa-bajnokság

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Korpási Bálint (pirosban) és a moldovai Donior Islamov a kötöttfogásúak 67 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a budapesti BOK Sportcsarnokban 2021. március 20-án. A magyar versenyző nyert, ezzel olimpiai kvótát szerzett. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A magyar csapat 16 fővel képviselteti magát a versenyen, amely remek erőpróba lesz az olimpia előtt.

A szabadfogásúak versenyével indul az Európa-bajnokság, amelyen a Dvorák László vezette válogatott négy birkózója képviseli a magyar színeket. A tervekkel ellentétben mégsem indul a világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail, ő ugyanis koronavírussal bajlódik. A szövetségi kapitány elmondta, egy olimpia előtt általában nem a kontinensviadalok a legfontosabb események, hanem a kvalifikációs versenyek. 

„Most azonban amolyan köztes állapotban vagyunk, hiszen a már kvótát szerzett sportolók nagy eséllyel szőnyegre lépnek Varsóban – nekik kiváló erőfelmérő az Eb. Épp emiatt azt gondolom, hogy kiemelkedően nehéz súlycsoportok és remek meccsek egyaránt lesznek” – mondta a szakember, aki szerint versenyzőink közül Muszukajevnek lehetett volna reális esélye az éremszerzésre, de ő megbetegedett. Persze, meglepetést bárki okozhat.

A kontinensviadalon a férfi szabadfogásúak mellett nyolc férfi kötöttfogású és négy női versenyzőnk indul, köztük az öt magyar olimpiai kvótás közül Sastin Marianna, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor is szőnyegre áll. Szintén elindul az Eb-n 2009-es világbajnok Kiss Balázs, neki minden bizonnyal ez lesz az utolsó nagy nemzetközi versenye. Egy hete ugyanis Szőke Alexszel szemben alulmaradt azon a válogatón, mely arról döntött, ki képviselheti a magyar színeket május elején a szófiai világkvalifikációs versenyen, az utolsó kvótaszerző tornán.

 

A magyar csapat

Nők: Dénes Mercédesz (55 kg), Galambos Ramóna (57 kg), Sastin Marianna (62 kg), Németh Zsanett (76 kg).

Férfiak, kötöttfogás: Andrási József (60 kg), Torba Erik (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Szabó László (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg). Szabadfogás: Vilhelm Richárd (61 kg), Antal Dániel (70 kg), Vida Csaba (74 kg), Ligeti Dániel (125 kg).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink