Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Amerikai szankciókat vezetett be Oroszország ellen

Létrehozva:

Fotó: AFP / Jim Watson

Ez az Egyesült Államok válasza a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát.  

Az elnök megfogalmazásában Oroszország célul tűzre ki a „szabad és tisztességes, demokratikus választások aláásását” az Egyesült Államokban, továbbá újságírókat és másként gondolkodókat célzó „rosszindulatú kibertámadási tevékenységeket” támogatott országa határain kívül, valamint nemzetközi jogot sértett. 

Az amerikai elnök által aláírt rendelet értelmében az Egyesült Államok olyan büntetőintézkedéseket hozott, amelyek „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra nézve, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit.

A rendelet megjelenése után külön közleményt adott ki az amerikai pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium is. A pénzügyminisztériumi közlemény leszögezte: a kormányzat megtiltja az amerikai pénzintézeteknek, hogy június 14-e után kötvényeket vásároljanak az Oroszországi Föderáció Központi Bankjától, az orosz Nemzeti Vagyon Alaptól (NWF, National Wealth Fund), vagy az orosz pénzügyminisztériumtól. A rendelet arra is lehetőséget nyújt az Egyesült Államoknak, hogy később kiterjessze a szankciókat az orosz államadósságra is. 

Az amerikai adminisztráció hat orosz technológiai vállalatot is szankcionál, mert ezek szerinte támogatást nyújtanak az orosz hírszerzési műveletekhez, valamint 32 személyt, akik – az Egyesült Államok szerint – részt vettek a 2020-as amerikai elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz akciókban.

A külügyi tárca közleményét Antony Blinken miniszter írta alá. A tárcavezető konkrétan idézte a SolarWinds hackertámadását, és szólt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról is: azonnali szabadon bocsátását követelte, leszögezve, hogy az amerikai kormányzat aggódik Navalnij egészségi állapota miatt. 

Az amerikai diplomácia vezetője kifejtette, hogy „ezeknek a lépéseknek az a céljuk, hogy Oroszországot felelősségre vonjuk meggondolatlan tetteiért. Határozottan fogunk reagálni ezekre az orosz akciókra”. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok „keresi az együttműködés lehetőségeit Oroszországgal, hogy stabilabb és kiszámíthatóbb kapcsolatot építsünk ki, összhangban az Egyesült Államok érdekeivel”.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink